Het lijkt zo’n open deur, maar zoals bij alles in het leven draait het bij voeding ook om de balans. Die balans creëer je niet door structureel ongezonde keuzes te maken. Maar óók creëer je die niet door juist obsessief ‘gezonde’ keuzes te maken. Daarom bestaan er voor ons ook geen goede of slechte producten of goede of slechte maaltijden. Waar het om draait is dat er een balans is tussen genieten en gezond eten, dat is wat ons als mens gelukkig en gezond maakt.

Laat de teugels vieren

We zijn vaak zo streng voor onszelf. Restricties, geboden en het ons niet gunnen. Waarom doen we dit toch eigenlijk? Voor wie leggen we dit examen af? Het leven is kort, en vaak ook best een strijd, waarom zouden we dan niet genieten van lekker eten? Onze lijfspreuk: geniet van heerlijk eten en laat de teugels maar even vieren. Eten is zowel voedsel voor je lichaam als voedsel voor je geest, iets dat we beide nodig hebben. Wees dus niet zo streng voor jezelf. Natuurlijk trek je daarna de teugels weer even strakker, want precies, het draait uiteindelijk wél weer om die mooie balans.
alt

Eet samen

Als je gaat eten, eet dan samen. Neem lekker de tijd, ga uitgebreid koken en heb aandacht voor het eten én voor de mensen met wie je bent. Eten omvat zoveel meer dan puur voedingsstoffen. Eten gaat over het leven zelf. Samenzijn, gezelligheid, intimiteit, liefde, goede gesprekken en een waardevol rustmoment om afstand te nemen van de strubbelingen van de dag. Koester deze momenten, vereeuwig deze beelden door er een foto van te maken, bekijk hem later op een moment dat je het nodig hebt, wees dankbaar, voel je rijk en bedank het leven.

Het gaat niet om één keuze

We willen daarbij ook weleens vergeten dat gezondheid nooit valt of staat door één voedingsstof, één product of één maaltijd. Kiezen we er voor om uitgebreid te dineren, een hamburger of pizza soldaat te maken of een blikje cola te drinken, dan betekent dit niet dat je een dag gelijk slecht is. Het gaat niet om die ene keuze die je maakt, nee, het gaat om de keuzes die je de hele dag maakt, de hele week, alle maanden en het hele jaar. Geniet bewust van die heerlijke uitgebreide maaltijd en zet jezelf daarna weer netjes in het gareel. En weer noemen we de term balans!
alt

Het geheel is meer dan de som der delen

Of jij een goed voedingspatroon wordt dus niet bepaald door één keuze die je maakt. Nee, je bent goed bezig als er samenhang is tussen alle voedingsstoffen bij elkaar. Om een goede samenhang te creëren tussen alle voedingsstoffen is er balans nodig, een goed fundament. Staat dat fundament dan heb je ruimte om een stapje naar links te maken of juist naar rechts. Een goed fundament zijn de richtlijnen die opgesteld zijn door de Gezondheidsraad. Wat die richtlijnen zijn kan je hier hier lezen.

Conclusie

De balans tussen genieten en gezond eten, daar draait het om.


Wil je het boek Chef met Lef?

alt
Je kan het gewoon halen in de boekwinkel zoals de bruna maar ook bijvoorbeeld via bol.com maar net wat je handig vindt!


Wil je mij als coach?

Naast mijn werk als schrijver, blogger en presentator ben ik in de kern diëtist en voedingscoach. Ik begeleid mensen op verschillende terreinen. Afvallen, aankomen, specifieke gevallen of een gezondere levensstijl aanleren. Heb je interesse? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Heb je interesse?

Stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com en vertel me wat je wilt bereiken. Als je je nummer achterlaat bel ik je even op.

Mijn werk is mijn passie?