Als er één plek is waar we vaak komen, dan is het de supermarkt wel. En dat moment dat we rondwandelen is zeer bepalend in de keuzes die we maken. Maar hoe doe je goed boodschappen, hoe pak je dat aan? De online diëtist heeft een mooi stappenplan gemaakt om je hierbij te ondersteunen.

Stap 1: maak een boodschappenlijst

Check voordat je boodschappen gaat doen, wat je allemaal in huis hebt. Zo weet je precies wat je echt nodig hebt. Bedenk en plan wat je de komende dagen gaat eten, zo voorkom je dat je met te veel eten thuiskomt en doe je geen impulsaankopen. Dit zijn producten die je absoluut op je lijstje mag zetten:

  1. Verse groente of diepvriesgroente
  2. Volkorenbrood, volkorenrijst, parelgort, verse gele of zoete aardappelen
  3. Melk, kwark, yoghurt of soja
  4. Onbewerkt vlees of vleesvervangers (ei, peulvruchten of noten)
  5. Plantaardige oliën
  6. Ongezouten noten en zaden
  7. Peulvruchten (bonen, kikkererwten of bijvoorbeeld linzen)
  8. Vette vis (haring, zalm en makreel)

Stap 2: bewandel deze route

Vul je boodschappenwagentje eerst met bovenstaande producten. Zo blijft er minder ruimte over voor calorierijke producten zoals chips, chocolade of andere lekkernijen. En loop altijd langs de buitenste randen en schappen, daar liggen de meeste verse producten. De 80/20 methode kun je overigens ook goed gebruiken tijdens het boodschappen doen. Lees hier meer over deze methode.

Stap 3: bewandel deze schappen niet te vaak

De supermarkt staat vol met levensmiddelen die jouw gezonde levensstijl proberen te saboteren. Bewust boodschappen doen is van groot belang en gebruik daarom je gezonde verstand als je het wagentje aan het vol laden bent. De supermarkt is wat dat betreft niet altijd een vriend, de verleidingen liggen namelijk overal op de loer. Natuurlijk mag je wel langs de schappen met lekkernijen lopen, maar stel voor jezelf grenzen. Wanneer sta je jezelf toe om iets lekkers te pakken? Is dat een keer per week (bijvoorbeeld in het weekend) of alleen bij een bijzondere gelegenheid? Voor gezonde snacks, klik hier.

Online boodschappen

Lukt het je nou niet om dit allemaal in de supermarkt te doen, doe dan gewoon online de boodschappen. Je wordt dan minder snel verleid tot impulsaankopen en maakt vaak weloverwogen keuzes. En je hoeft de deur niet uit, dat lijkt mij dan ook wel weer een voordeel.

PS

Boodschappen doen is voor iedereen anders. Een vegetariër of veganist zal een andere boodschappenlijst hebben dan iemand die alles wel eet. Zie de bovengenoemde basis dan ook als richtlijn, maar geen wet van Meden en Perzen.


Bronnen
1. Slim inkopen. Voedingscentrum. Beschikbaar via: https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/eten-kopen.aspx. Geraadpleegd op 10-10-2018
2. Slim boodschappen doen. Voedingscentrum. Beschikbaar via: https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/eten-kopen/boodschappen-doen.aspx. Geraadpleegd op 10-10-2018