De zomer hebben we vaarwel gezegd en de herst heeft haar intrede gemaakt. Welkom! Het wordt kouder, natter en het is eerder donker. In deze maand worden we eerder ziek en voelen we ons minder energiek. Wat kun je doen om dit te verbeteren? Ik geef je vier tips:

Tip 1: Bouw aan een goede weerstand!

Het is niet zo dat je weerstand in de herfst lager is dan in de zomer. Je weerstand heeft het alleen wat zwaarder te verduren. Zaak dus om goed met je weerstand om te gaan. Hierbij kan voeding enorm helpen. In voeding zitten namelijk vitamines die invloed hebben op de weerstand. Vitamine C (zit in groente en fruit), vitamine A (vlees, zuivel, vis, eidoor en wortels), Vitamine D (zonlicht en vette vis), Vitamine B6 (brood, bonen, groente en aardappelen) en Vitamine E dat weer voorkomt in noten en olie. Eigenlijk komt het advies neer op een gezond voedingspatroon. Algemeen betekent dit een voedingspatroon met zoveel mogelijk onbewerkte en nutriëntrijke producten. groente, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten zuivel en (onbewerkte) vlees of vleesvervangers (1-3).

Tip 2: Voldoende vitamine D

Vitamine D is een vitamine dat voornamelijk via zonlicht in ons lichaam wordt aangemaakt. In de zomer hoeven we hier niet bang voor te zijn (zon volop) alleen de herfst en winter laat de zon zich maar weinig zien. Vitamine D speelt in eerste instantie een rol op een goede ontwikkeling van botten en tanden maar daarnaast wordt er ook een verband gezien met onze gemoedstoestand. Een tekort aan vitamine D zou voor coginitieve achteruitgang kunnen zorgen waardoor het serotinegehalte zou kunnen verlagen met als gevolg depressieve gevoelens. Naast zonlicht komt vitamine d voor in vette vis (zalm, makreel en paling) en daarnaast wordt het toegevoegd in margarine, halvarine en bak-en braadproducten (2,4).

Tip 3: Ga naar buiten

Hoewel het natuurlijk erg moeilijk is om in de herfst zon te pakken heb je natuurlijk wel dagen dat de zon even schijnt. Pak hier je kans en ga naar buiten! Een gebrek aan zonlicht zorgt ervoor dat ons energiepeil daalt namelijk. Zonlicht heeft een positief effect op je gemoedstoestand. En ben je dan toch buiten? Sport dan vooral even. Beweging verbeteren tal van lichaamsfuncties. Dat allemaal zorgt ervoor dat je een sterker lichaam ontwikkelt bestemt tegen infecties etc.

Tip 4: Rust goed uit

Probeer zoveel mogelijk stressvolle situaties te vermijden. Stress heeft invloed op je gesteldheid zoals je immuunsysteem. En een verslechtert immuunsysteem maakt je eerder ziek. Voldoende slaap, doe eens yoga, lees een boek of zoek andere manieren om te ontspannen!

Bronnen

1. Informatie Vitamine Bureau. 5 vitamines houden de weerstand op peil. Beschikbaar via: http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/5-vitamines-houden-de-weerstand-op-peil-81/
2. Voedingscentrum Eerlijk over eten. Alles over vitamines, mineralen en supplementen.
3. Gezondheidsraad. Werkwijze van de Commissie Richtlijnen goede voeding 2015. Beschikbaar via: http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/werkwijzevandecommissierichtlijnengoedevoeding20150.pdf 10-11-2015
4. Vitamine Informatie Bureau. Wat doet vitamine D Precies. Beschikbaar via: http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/wat-doet-vitamine-d-126/


Wil je mij als coach?

Naast mijn werk als schrijver, blogger en presentator ben ik in de kern diëtist en voedingscoach. Ik begeleid mensen op verschillende terreinen. Afvallen, aankomen, specifieke gevallen of een gezondere levensstijl aanleren. Ik heb hiervoor de HBO opleiding Voeding en diëtetiek gedaan. Ik kan dus enigszins zeggen wat klopt en niet klopt over voeding. Heb je interesse? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Heb je interesse?

Stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com en vertel me wat je wilt bereiken. Als je je nummer achterlaat bel ik je even op.

Mijn werk is mijn passie?