Het leven is soms een mysterieuze bedoeling waarin positieve en negatieve emoties ons gemoed bepalen. Deze wirwar aan emoties komen ook aan de orde tijdens een proces van bijvoorbeeld afvallen. Hebben we bijvoorbeeld last van negatieve emoties dan kan dat effect hebben op het resultaat dat we willen bereiken. Maar hoe blijf je tijdens zo’n proces positief als het allemaal niet meezit? Ik geef je graag wat simpele doch effectieve tips.

Tip 1: wees geen perfectionist 

Wees absoluut ambitieus, maar wees ook mild naar jezelf als het eens een dag niet gaat zoals je eigenlijk zou willen. Het proces van bijvoorbeeld afvallen is altijd een weg met pieken en dalen. Ga absoluut niet alles perfect doen, want dan is de kans op falen (lees: je schuldig voelen) groot. Ga er met een zekere soepelheid mee om en weet dat het nooit om één moment gaat. Het gaat om de keuzes rondom voeding die je in het geheel maakt, dat is doorslaggevend. De gedachte; ‘het lukt mij ook nooit’, moet je proberen te verdrijven. De gedachte: ‘ik kan dit, ik wil dit en ik raap mezelf op als het wat minder gaat’ is een betere.

Tip 2: wees dankbaar

Probeer altijd het licht in het water te zien schijnen. Waar ben je dankbaar voor in je leven? Gun jezelf momenten om hierbij stil te gaan. Het helpt bijvoorbeeld goed om in de ochtend op schrijven waar je dankbaar voor bent en noem hierbij minimaal 5 dingen. Zo start je de dag positief in plaats van gelijk aan werk, huishoudelijke dingen of andere problemen groot of klein te denken. Je legt hiermee jouw goede dingen in het leven onder een vergrootglas en dat sterkt je positieve gevoelens en gedachten. En maak hier een prioriteit van het gaat je écht helpen.

Tip 3: creëer positiviteit

Het leven bestaat uit uitdagingen en problemen, dat is gewoon een feit. Wat ons niet gaat helpen is passief te zijn in de negatieve emoties of een slachtofferrol aan te nemen. Accepteer de huidige situatie en neem verantwoordelijkheid. Je kunt blijven hangen in een negatieve sfeer, maar je kunt ook de schouder eronder zetten en jezelf in beweging zetten. De situatie heb je dan wel geen invloed op, maar je kunt wel de keuze maken er iets aan te doen. Kom dus in actie!

Tip 4: bewaak je eigen grenzen

Bewaak je eigen grenzen, dat is wat ik hiermee wil zeggen. Ga geen Ja-knikker worden om andere mensen te pleasen. Heb je geen zin in sociale afspraken, zeg gewoon nee. Wil je het weekend lekker vrijhouden zodat je zelf jouw planning kunt bepalen? Zeg gewoon nee. En natuurlijk, je moet echt weleens iets doen voor een ander, alleen hoeft dat niet elke dag. Nogmaals, bewaak je eigen grenzen want dat maakt je positiever.