Tegenwoordig is brood in de media een veel besproken onderwerp. Veel mensen beweren dat brood slecht voor je is en daardoor zijn er veel mensen die brood proberen te vermijden uit hun voedingspatroon. Van brood zou je namelijk dik worden, je krijgt er buikkrampen van en het is slecht voor de gezondheid. Maar is dit wel waar? Nee! In de meeste vallen (uitzonderingen daargelaten) is brood juist een heel nuttig product dat past in jouw voedingspatroon en je prima kan blijven eten. Mits met mate natuurlijk, en met gevarieerd beleg, en voldoende vezels, nja.. je kent het verhaal!

Een bammetje bevat nuttige voedingsstoffen

Brood bevat veel nuttige voedingsstoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Qua macronutriënten bevat brood koolhydraten (zetmeel), eiwit, weinig vetten en aardig wat vezels (mits volkoren brood genomen wordt). De micronutriënten in brood zijn een hoop B-vitaminen en mineralen, kortom: broodnodig!

En tarwe en gluten dan?

Voor mensen die last hebben van gluten is brood inderdaad geen goed product. Brood kan in dat geval zelfs erg schadelijk zijn. In zo’n geval mag je brood wel de schuld geven en moet je het vooral vermijden uit je voedingspatroon. Echter heerst er momenteel een opvatting dat we allemaal zouden lijden aan een overgevoeligheid voor gluten. En dat is een broodje aap verhaal! Ik leg je uit waarom!

Momenteel heeft 1% van onze bevolking coeliakie. Mensen met coeliakie kunnen geen gluten verdragen en moeten erg uitkijken met gluten. Naast coeliakie zijn er ook een groep mensen (5-10%) die een glutenovergevoeligheid hebben. Deze groep kan darmklachten hebben van licht naar wat zwaarder. Daarnaast is er nog een groep die allergisch is voor tarwe uit brood (0,3-3%). Ook bij deze groep kunnen problemen ontstaan bij het eten van brood.

Zoals je ziet zijn dit cijfers die maar voor een klein percentage van de bevolking geldt. Het is dus geen algemeen feit. De meesten kunnen dus goed brood blijven eten!

Is brood een dikmaker?

Brood zelf kan nooit een dikmaker zijn! Zoals een oliebol geen dikmaker is en zoals een stuk chocolade ook geen dikmaker is. Je wordt dik als je te veel eet! Dat is de kern van het dikker worden. Ik zal het je uitleggen aan de hand van een klein voorbeeld. Stel je hebt jezelf een tekort opgelegd van 2000 Kcal. Dit is de hoeveelheid waarbij je onder je energieonderhoud eet en dus afvalt. Als je een gedeelte van die 2000 Kcal uit brood haalt val je net zo hard af dan wanneer je dat gedeelte calorieën uit zuivel haalt. Brood is dus geen dikmaker!

Geen brood eten is ook gewoon een hype!

We leven in een wereld waarin hypes aan de orde van de dag zijn. Vandaag de dag is dat toevallig brood, morgen is het een fruitsoort. Je zult zien dat over een tijdje het juist weer hip is om brood te gaan eten. Laat je niet meeslepen door deze hype!