Als online diëtist en voedingscoach bekijk ik dagelijks wat cliënten eten om vervolgens advies te geven. Maar laten we die rollen gewoon eens omdraaien. Wat eet de diëtist zelf op een dag, waar houdt hij rekening mee? Tijd om jullie mijn voedingsdagboek te laten zien!

Mijn methode

Omdat mijn werk als (online) diëtist, spreker en schrijver veel van mij vraagt geef ik de voorkeur aan simpele en gezonde maaltijden. Althans, op doordeweekse dagen dan. In het weekend kun je me best betrappen op culinaire hoogstandjes, dit omdat ik dan simpelweg meer tijd heb. Doordeweeks moet het toch vooral snel, lekker en gezond zijn, we hebben immers niet alle tijd van de wereld. Het doen van boodschappen doe ik overigens niet. Om tijd te besparen kiezen wij er bewust voor om dit door Albert Heijn te laten bezorgen. Het kost iets meer, maar het scheelt enorm veel tijd en ik heb tijd om rustig een kopje koffie te drinken en na te denken over een nieuw artikel?
alt

Ontbijt

Als eerst geef ik mijn geliefde een snelle aai over de bol om vervolgens een snelle douche te nemen. Na de douche schreeuwt mijn lichaam maar om één ding: een nespresso met opgeschuimd melk (meestal magere melk). Zonder een goede kop koffie ben ik verre van wakker en tevens niet te genieten voor mijn omgeving. Vervolgens maak ik havermoutpap (25 gram havermout, 250ml melk, eetlepel lijnzaadolie, stukje fruit en gekookt ei) of american pancakes (75 gram volkoren tarwemeel, 100 ml magere melk, 1 ei, 1 handje fruit en zoetstof) of ik kies voor een boerenomelet met brood (2 eieren, 100 gram groenten en 1 of 2 snee brood).
alt

Snack – ochtend

Meestal is dit een stuk fruit. Rijk aan vezels en vitamines. Het zij een appel, het zij een peer of het zij een banaan. Ook wil ik weleens een rijstwafel of cracker nemen met eiwitrijk beleg zoals kaas 20+, rosbief of kipfilet of hüttenkase, dit als ik graag wat meer eiwitten tot me wil nemen. In deze lijst zie je meer snacks die ik regelmatig neem.
alt

Lunch

Op dit moment zit ik in een fase waarin ik mijn vetpercentage iets wil verlagen en daardoor eet ik iets minder. Als ik buiten de deur eet kies ik ervoor om de 80% regel te hanteren. Ik eet niet tot ik vol zit, maar tot ik geen trek meer heb waarbij ik de focus leg op magere vlees- en vissoorten en ik eet vooral heel veel groenten. Meer over de methode kun je hier lezen. Als ik thuis werk kies ik vaak voor een salade met mager vlees of vis, een wrap (zie foto), een bakje optimel kwark met wat muesli of 2 á 3 boterhammen met eiwitrijk beleg zoals kaas 20+, rosbief of gekookt ei in combinatie met wat groenten voor de vitamines en vezels.
alt
alt

Snack – middag

De snack is eigenlijk gelijk aan die van de ochtend. Natuurlijk varieer ik hier weer bij, want variatie is en blijft het kernwoord. Welke snacks ik neem kun je wederom hier lezen.
alt

Avondeten

De avondmaaltijd verdeel ik altijd in eiwitbron (vlees vis of vleesvervanger), koolhydraatbron (pasta, rijst of aardappelen) en groenten. De eiwitbron ligt tussen de 100 en 150 gram, van de koolhydraatbron neem ik een hoeveelheid van ongeveer 60 gram (aardappelen 250 gram) en groenten neem ik minimaal 4 opscheplepels. Voor mijn vriendin zijn deze verhoudingen uiteraard iets lager. Op deze manier krijg ik niet teveel calorieën binnen én ik krijg genoeg voedingsstoffen binnen. Kortom, een win-win situatie!
alt

Snack – avond

Ook hierbij kies ik een snack uit deze lijst. Vaak is het wel een zuivel snack. Een schaaltje magere yoghurt, kwark of optimel met en beetje muesli, tarwezemelen, noten en/of zaden.
alt

Vocht

Elke maaltijd neem ik iets van drinken, dit vaak in de vorm van water, suikervrije limonade, thee of koffie. In totaal kom ik tussen de 1,5 á 2 liter uit. Op een trainingsdag neem ik nog 0,5 liter water extra tijdens de training.

Weekend

En in het weekend neem ik weleens iets lekkers, want als je op doordeweekse dagen goed oplet en goede keuzes maakt, dan is er sprake van balans en is daar dus ruimte voor?. Wil je meer lezen over gezond snacken? Klik dan hier
alt

Vragen over mijn voedingsdagboek?

Ik hoop dat jullie hebben genoten van mijn voedingsdagboek. Heb je vragen over mijn dagboek? Reageer dan op facebook of instagram