Doordeweekse dagen bevatten over het algemeen meer regelmaat en structuur dan weekenddagen. Eten op gezette tijden en maaltijden die gelijk zijn. In het weekend heb je meestal minder afspraken en kan je wellicht uitslapen. Je hebt vrijheid om te doen en te laten wat je wilt. En hoewel je alle vrijheid hebt om te doen en laten wat je wilt, zit je maandag wel met een knagend schuldgevoel. Daarom geef ik jou 3 tips die je zelf kunt toepassen om je weekend op een goede manier door te komen.

Tip 1# Bereid en plan door!

Het voorbereiden van maaltijden hoeft niet in het weekend te stoppen. Je helpt jezelf er juist mee om dit wél te doen. Zonder voorbereiding is de kans groter dat je meer of anders gaat eten. Vervolgens komt het schuldgevoel en ben je verder verwijderd van je doel. Iets wat je eigenlijk helemaal niet wilt.

Je hoeft nou niet bang te zijn dat je alles moet voorbereiden en moet gaan plannen van minuut tot minuut. Er is echt wel een middenweg in het geheel waarbij het ook simpel kan. Bedenk voor jezelf of je wilt gaan trainen én bedenk hoe je wilt omgaan met het eten. Wanneer wil je gaan eten, wat wil je eten en hoeveel ongeveer. Hierdoor ontstaat een zekere structuur die als houvast dient voor jouw weekend waardoor jij maandag niet met de gebakken peren zit.

Ga je de deur uit? Houd het dan vooral simpel. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van een portie fruit, een handje ongezouten noten, een rijstwafel of broodje met bijvoorbeeld kipfilet, een bakje kwark, eiwitreep of trakteer jezelf op een zelfgemaakte salade. Dit neemt allemaal neemt weinig tijd in beslag. Een kind kan de was doen!

Tip 2# Bezoek op deze manier een restaurant/terras

Hoewel het bezoeken van een restaurant of een terras best een uitdaging is moet je dit niet gaan vermijden. Natuurlijk moet je keuzes maken, maar het betekent niet dat je 180graden moet draaien. Ook hierin is een middenweg. Ga je ergens eten kies dan bijvoorbeeld voor magere vlees- en of vissoorten (kip, biefstuk, witte vis en schaal- en schelpdieren), kies voor veel groenten (vezels zorgen voor verzadiging) en eet tot je 80% vol zit (want waarom moet je per se vol zitten?). Ook is het niet verplicht 3 gangen te nemen (kan er 1 of 2 zijn) en is het echt niet verplicht om een nagerecht te nemen.

Tip 3# Luister naar jezelf

Altijd zullen er mensen zijn die wellicht jouw manier van doen niet begrijpen. En hoewel het heel moeilijk is om weerstand vanuit de directe omgeving te negeren (partner, vrienden of familie), ben jij toch echt zelf degene die beslist een bepaalde lifestyle te leven. Een ander heeft wellicht niet de doelen die jij wilt bereiken. Jij echter wel, je wilt iets bereiken en achteraf moet je je niet schuldig voelen dat je keuzes hebt gemaakt die je eigenlijk niet wou maken. Luister dus naar jezelf!

alt

Wil je mij als coach?

Naast mijn werk als schrijver, blogger en presentator ben ik in de kern diëtist en voedingscoach. Ik begeleid mensen op verschillende terreinen. Afvallen, aankomen, specifieke gevallen of een gezondere levensstijl aanleren. Heb je interesse? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Heb je interesse?

Stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com en vertel me wat je wilt bereiken. Als je je nummer achterlaat bel ik je even op.