Chiazaad, hennepzaad, cacaobonen, bessen, bijenpolen en allerlei noten en zaden. Allemaal producten die vallen onder de noemer ‘Superfoods’. Producten waarover gezegd wordt dat ze bovengemiddeld gezond zijn vanwege de hoge concentratie voedingsstoffen die ze bevatten en daardoor allerlei positieve effecten zouden hebben. Maar in hoeverre zijn die claims eigenlijk waar? Bestaan superfoods eigenlijk wel? Is het noodzakelijk ze te nemen om gezond te zijn en is het vooral geen marketingstrategie om veel geld mee te verdienen? Ik geef je de antwoorden.

Bestaan superfoods?

Het frappante is dat de term superfoods niet wettelijk beschermd is en door iedereen gebruikt mag worden. Er bestaat dus geen officiële definitie wanneer een product een superfood is. Ik trek mijn wenkbrauwen op, dit is raar. Superfoods bestaan dus eigenlijk helemaal niet schreeuw ik! Daarnaast worden ook veel claims gegeven aan superfoods en wat blijkt? De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. We worden zogezegd een tikkeltje genaaid. Overigens heb ik dit zelf niet onderzocht, maar een x aantal Europese instanties. En als zij het zeggen…

Overigens betekent dit niet dat ‘superfoods’ geen nuttige voedingsstoffen bevatten. Dat doen ze wel degelijk! Alleen is een banaan ook rijk aan voedingsstoffen. Of een stuk broccoli of en een stuk zalm.

Zijn superfoods noodzakelijk?

Nee, niet noodzakelijk. Gezondheid hangt niet af van een paar producten. Er bestaat niet één product die alle voedingsstoffen in zich heeft. Chiazaad en gojibessen zijn een leuke toevoeging alleen je red het er alleen niet mee. Doorslaggevend is het hele voedingspatroon waarbij variatie het toverwoord is. Ze kunnen je helpen, ze kunnen zorgen voor meer variatie in je voedingspatroon maar jouw gezondheid valt en staat niet met ‘superfoods’. Superfoods zijn vooral superkut vanwege het prijskaartje.

Superfoods zijn vooral ook een hype

Laten we vooral ook niet vergeten dat superfoods ook gewoon een hype zijn waarbij positieve eigenschappen van een product als marketingstrategie worden gebruikt om zoveel mogelijk geld te verdienen. Dat de term superfood niet wettelijk is beschermd helpt daarbij enorm. Over een tijd zullen er weer andere producten op de markt komen. Let op mijn woorden..

Conclusie

Dat superfoods wonderproducten zijn en allerlei positieve eigenschappen hebben die je per se nodig hebt om gezond te zijn moet je met een korreltje zout nemen. Wettelijk gezien is de naam superfood niet eens beschermd dus wat een superfood nou precies is weet geen hond. Veel claims zijn daarnaast ook niet wetenschappelijk onderbouwd. Laten we niet in ilussies geloven. Wel kunnen superfoods nuttige voedingsstoffen bevatten en kan het een goede aanvulling zijn op je voedingspatroon. Alleen bevatten producten zoals groente en fruit dat ook. Superfoods zijn dus niet noodzakelijk. Daarnaast zijn superfoods ook gewoon een manier om veel geld te verdienen, laten we dat ook niet vergeten. Conclusie: prima als aanvulling, maar niet zaligmakend!