Om af te vallen moet je meer calorieën verbruiken dan je binnenkrijgt. Of simpel gezegd gewoon minder eten dan je normaliter gewend bent. De wetten van de natuur zijn wat dat betreft heel simpel. De praktijk wijst echter uit dat ondanks deze simpele wet afvallen toch een enorme strijd kan zijn. Afvallen blijkt een enorme kluif te zijn. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Hardnekkige gewoontes

Om af te vallen moet een verandering plaatsvinden in de manier hoe iemand eet. Bepaalde eetgewoontes moeten wellicht verdwijnen en nieuwe eetgewoontes moeten worden geïntegreerd. Om iets te bereiken moet de persoon iets doen en soms iets laten. Het aanpassen van deze gewoontes blijkt echter vaak een enorme strijd te zijn. Een persoon leeft jarenlang volgens een vast patroon geleefd en moet dat plots opgeven en veranderen. Het veranderen van gewoontes is onwennig, is moeilijk en kost daardoor veel energie. Logisch ook. Oude geliefde gewoontes moeten worden opgeven voor nieuwe gewoontes die je niet kent. Dit geeft dan ook een mentale strijd en is een belangrijke punt waarom afvallen zo moeilijk is. Het opgeven van oude gewoontes en het aanleren van nieuwe gewoontes.

Omgeving

Naast hardnekkige gewoontes is de omgeving een belangrijke factor of het iemand lukt om af te vallen. Omgevingsfactoren hebben een niet te onderschatten factor die doorslaggevend is. Wanneer iemand besluit om te gaan afvallen is support uit de omgeving erg belangrijk. Zeker op momenten wanneer het zwaar is. Hoewel in sommige gevallen de omgeving juist heel stimulerend kan zijn door positieve reacties te geven, komt het ook voor dat de omgeving negatief reageert. Daarnaast speelt het voedselaanbod vandaag de dag ook een grote rol. We leven in een omgeving waarin ongezonde eet en leefpatronen worden gestimuleerd. De kunst is dan ook om deze verleidingen te kunnen weerstaan en de eigen koers te blijven varen. De afbeelding is een heel goed voorbeeld hiervan..

Geen duurzame methode

Doordat we snel een quick fix willen grijpen we naar methodes die snel een resultaat geven. Dit kunnen een van de vele diëten zijn die er aangeboden worden. En ondanks de verschillende uitganspunten van deze diëten hebben ze allemaal één ding gemeen: weinig calorieën. Een resultaat wordt in korte tijd gerealiseerd, maar een resultaat op lange termijn wordt niet behaald door de strenge eisen van deze diëten. Een nieuwe levensstijl is de juiste als hij op lange termijn is vol te houden. Diëten is een methode die werkt op de korte termijn, alleen op de lange termijn weten maar weinig mensen het vol te houden.

Conclusie

Om af te vallen moet je simpel gezegd minder calorieën binnenkrijgen. De wetten van de natuur zijn wat dat betreft heel simpel. Echter weten we allemaal dat in de praktijk afvallen een behoorlijke kluif is. Daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen. Laten we beginnen met de mentale strijd die gevoerd moet worden. Oude gewoontes moeten ingeruild worden voor nieuwe en dat is nou eenmaal erg lastig. Daarnaast leven we in een omgeving waarin voedsel op elke hoek van de straat wordt aangeboden. Een omgeving die het afvallen niet stimuleert. Daarnaast moet je ook maar net steun krijgen van jouw omgeving. Dit is ook niet altijd het geval. Als laatste reden slaagt het afvallen vaak niet doordat mensen te snel resultaat willen. Ze grijpen naar een dieet en kunnen dat niet volhouden waardoor ze in een oud patroon vervallen.
alt

Wil je mij als coach?

Naast mijn werk als schrijver, blogger en presentator ben ik in de kern diëtist en voedingscoach. Ik begeleid mensen op verschillende terreinen. Afvallen, aankomen, specifieke gevallen of een gezondere levensstijl aanleren. Heb je interesse? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Heb je interesse?

Stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com en vertel me wat je wilt bereiken. Als je je nummer achterlaat bel ik je even op.