Een gezond voedingspatroon wordt nooit maar dan ook nooit bepaald door één keuze die je maakt. Of je een gezond voedingspatroon hebt wordt bepaald door jouw manier van eten gezien over een lange periode, dat is doorslaggevend. Dit even ter inleiding van het stuk over kant- en klaar maaltijden.

Zo beoordeel ik als diëtist een maaltijd

Als ik een maaltijd beoordeel kijk ik naar een aantal aspecten. Met name de hoeveelheid calorieën, eiwit, groenten en de hoeveelheid zout. Ook wil ik nog weleens kijken naar verzadigd vet, transvet en de hoeveelheid voedingsvezels. Maar de focus ligt vooral op calorieën, eiwit, groenten en zout.

Richtlijnen

Een maaltijd moet tussen de 400 á 700 calorieën liggen, minstens 150 gram groenten bevatten en niet meer dan 160 mg natrium per 100 gram bevatten. Hierbij is het voor een vrouw raadzaam om meer richting de 400 calorieën te gaan en voor een man meer richting de 700 calorieën. Wanneer ik cliënten begeleid die willen afvallen verlaag ik, afhankelijk van de persoon, de calorieën per maaltijd nog iets.

Hoe scoren de kant- en klaar maaltijden?

Als ik de maaltijden onder de loep neem en deze richtlijnen op de maaltijd loslaat dan komen we van een koude kermis thuis. Ik moet wel toegeven dat de meeste maaltijden niet zo best zijn. Veel calorieën, de richtlijn van groenten wordt niet gehaald en echt veel zout. Maar ondanks dat de meeste maaltijden dus niet voldoen aan deze richtlijnen gaat het dus nooit om één maaltijd. Heb je de hele week goed gegeten dan kan je een kant- en klaar maaltijd op de vrijdagavond goed opvangen. En daarnaast is het nog altijd een betere keuze dan een vette pizza of kapsalon. Bekijk de kant- en klaar maaltijd dan ook niet met een zwart-wit bril.
alt

Doe dit in de supermarkt!

Neem je toch eens een kant- en klare maaltijd, wat helemaal niet erg is, want het gaat om de balans zoals gezegd, ga dan met deze richtlijnen aan de slag. Althans, als je daar op wilt letten natuurlijk. Ben je een man en wil je stabiel blijven kies dan een maaltijd die max 700 kcal bevat. Wil je als man wat afvallen ga dan meer rond de 600 – 650 calorieën zitten. Ben je een vrouw en wil je stabiel blijven kies dan een maaltijd die max 550 calorieën bevat. Wil je afvallen ga dan naar beneden richting de 400 calorieën.

Is het verstandig?

Of het verstandig is een kant- en klaar maaltijd te halen moet je helemaal zelf weten. Wil je een gezond voedingspatroon nastreven besef je dan dat de meeste kant- en klaar maaltijd niet heel best zijn, maar besef je ook dat het wél weer een betere keuze is als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een pizza of kapsalon. En het belangrijkste is om je ook te beseffen dat het dus niet gaat om één moment in de week wanneer je misschien zo’n maaltijd neemt. Het gehele voedingspatroon is doorslaggevend.

Wil je mij als online diëtist?

Stuur een mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com of stuur mij een sms of whatsapp bericht (06-14951429). Vertel me dan even waarom jij wilt starten en ik vertel je natuurlijk hoe het programma eruit ziet en wat de kosten zijn.