De weegschaal is bij afvallen een veelgebruikt meetinstrument om de voortgang te peilen. Het getal wat op de weegschaal verschijnt kan onze stemming dan ook, logischerwijs, sterk beïnvloeden. Valt het tegen, dan zijn we teleurgesteld en spelen we met de gedachte om de handdoek in de ring te gooien. Zonde! Gewicht zegt namelijk écht niet altijd alles. Ik herhaal, écht niet alles. In dit artikel legt de online diëtist uit waarom. Lees je mee?

De opbouw van lichaamsgewicht

Nemen we ons lichaam onder de loep dan zien we dat het is opgebouwd uit water, vetmassa en een deel vetvrije massa. Dit vetvrije massa bestaat uit botten, pezen en spiermassa. Het gewicht van botten en organen kunnen we niet beïnvloeden, maar de vetmassa en spiermassa wel door voeding en training. Die twee bepalen dan ook voor een groot gedeelte wat het getal op de weegschaal laat zien. Realiseer je hierbij alvast goed dat het getal an sich niks zegt over de hoeveelheid vetmassa en spiermassa die jouw lichaam heeft. Naarmate we ouder worden veranderd onze lichaamssamenstelling vanzelf. Je ziet dan een toename van de vetmassa en een afname van de vetvrije massa, zoals bijvoorbeeld spiermassa.

De rol van water

Ons lichaamsgewicht naast vetmassa en spiermassa ook bepaald door de hoeveelheid water die ons lichaam zit. Het lichaam van een man bestaat uit zo’n 65% water en die van een vrouw uit ongeveer 50%. Dit heeft te maken met het verschil in vetmassa, wat bij vrouwen van nature hoger is. Een reden waarom je de lichaamssamenstelling van een man en vrouw dus ook niet met elkaar kunt en mag vergelijken.

Het getal op de weegschaal wordt bepaald door..

Zoals gezegd wordt het getal op de weegschaal dus bepaald door de hoeveelheid vetmassa en spiermassa. Daarnaast zijn er verschillende factoren die het gewicht hoger of lager kan doen laten uitkomen. Factoren die ervoor kunnen zorgen dat jouw gewicht hoger uitpakt dan gedacht en waardoor teleurstelling kan ontstaan.  Bijvoorbeeld het mineraal zout, dat natrium bevat, wat de bloeddruk kan verhogen en wat kan resulteren in het vasthouden van meer vocht. Ook ga je meer vocht vasthouden wanneer je een koolhydraatrijke maaltijd eet, zoals bijvoorbeeld pasta. Koolhydraten binden graag aan water aan zich, waardoor je zelfs een kilo hoger kan uitkomen. Wat je eet heeft dus effect op het getal, daarnaast speelt stress, hormonale schommelingen (ongesteldheid) ook een rol. Gewicht kan dus heel erg schommelen, waardoor we een vertekend beeld kunnen krijgen.

Gebruik de weegschaal op deze manier

Je mag echt wel op de weegschaal staan, begrijp me niet verkeerd, en óók is het een prima middel om je gewicht over een langere periode te controleren. Weet alleen wél wat de beperkingen zijn en weet dat het niks zegt over jouw lichaamssamenstelling. Ziet het als een meetinstrument, maar niet als hét meetinstrument. Ga maximaal 1 keer per week op de weegschaal staan, op nuchtere maag, direct na het opstaan en op dezelfde weegschaal. Noteer dat en bekijk wat de progressie is gedurende een lange periode, maar beschouw het getal niet als heilig.

Je bent meer dan het getal op de weegschaal

Als online diëtist kan ik me soms zorgen maken over het feit dat we zo gefocust zijn op dat getalletje op de weegschaal. De weegschaal roept obsessieve gevoelens los en dat legt ons beperkingen op. Lekker in je vel zitten, je fit en energiek voelen is veel belangrijker dan dat ‘stomme’ getalletje. Dat is waar het omgaat, dat is wat echte waarde heeft.

PS

In een volgend artikel ga ik dieper in op andere methoden die geschikt zijn om jouw progressie te meten. 

Kort samenvattend

– ons lichaam is opgebouwd uit water, vetmassa en vetvrije massa
– een man bestaat uit zo’n 65% water, een vrouw uit ongeveer 50%
– hoeveelheid zout, maaginhoud, hormonale schommelingen en stress hebben invloed op ons gewicht
– gewicht kan heel erg schommelen, waardoor we een vertekend beeld krijgen
– de weegschaal is een instrument, maar is niet heilig
– het getal op de weegschaal zegt niks over hoe jij je voelt


Online afvalprogramma

Voor mijn online afvalprogramma heb ik weer plekken beschikbaar. In oktober gaan we starten. Wil je van die overtollige kilo’s af en mij als jouw persoonlijke online diëtist en voedingscoach? Klik hier voor meer informatie, vraag hier een gratis intakegesprek aan, stuur een e-mail naar info@jonathanklaassen.nl of stuur een app naar 06-14951429.

Resultaten zien?

Klik dan hier