Balans is in mijn online afvalprogramma een belangrijke thema. En die balans creëer je niet door structureel ongezonde keuzes te maken. Maar óók creëer je die niet door juist obsessief ‘gezonde’ keuzes te maken. Je zoekt een middenweg, dat is in mijn visie de weg. In dit artikel wil ik als online diëtist graag uitleggen wat ik met het woord balans bedoel.

Voor wie leggen we dit examen af?

We zijn vaak zo streng voor onszelf. Restricties, geboden en het ons niet gunnen. Waarom doen we dit toch eigenlijk? Voor wie leggen we dit examen af? Het leven is kort, en vaak ook best een strijd, waarom zouden we dan niet genieten van lekker eten?

Eten is een feest!

Het is dus echt niet erg als je eens afwijkt van het plan wat je hebt. Je neemt een wijntje in het weekend of je gaat ergens lekker eten. Doe dat vooral. Probeer er op zo’n moment ook écht van te genieten, eten is tenslotte een feest! Natuurlijk trek je daarna de teugels weer even strakker, want precies, het draait uiteindelijk wél weer om die mooie balans.

Het gaat niet om één keuze 

Of je gezond eet gaat tenslotte niet om één maaltijd. Kiezen we er voor om uitgebreid te dineren, een hamburger of pizza soldaat te maken of een blikje cola te drinken, dan betekent dit niet dat je een dag gelijk slecht is. Het gaat niet om die ene keuze die je maakt, nee, het gaat om de keuzes die je de hele dag maakt, de hele week, alle maanden en het hele jaar. De online diëtist zegt dan ook nu en dan, geniet van heerlijk eten en laat de teugels maar even vieren. Eten is zowel voedsel voor je lichaam als voedsel voor je geest, iets dat we beide nodig hebben.

Eten omvat meer dan puur voedingsstoffen

Eten gaat over het leven zelf. Samenzijn, gezelligheid, intimiteit, liefde, goede gesprekken en een waardevol rustmoment om afstand te nemen van de strubbelingen van de dag. Koester deze momenten, vereeuwig deze beelden door er een foto van te maken, bekijk hem later op een moment dat je het nodig hebt, wees dankbaar, voel je rijk en bedank het leven.

Het geheel is meer dan de som der delen

Of jij een goed voedingspatroon wordt dus niet bepaald door één keuze die je maakt. Nee, je bent goed bezig als er samenhang is tussen alle voedingsstoffen bij elkaar. Om een goede samenhang te creëren tussen alle voedingsstoffen is er balans nodig, een goed fundament. Staat dat fundament dan heb je ruimte om een stapje naar links te maken of juist naar rechts. Een goed fundament zijn de richtlijnen die opgesteld zijn door de Gezondheidsraad. Wat die richtlijnen zijn kan je hier hier lezen. Geniet bewust van die heerlijke uitgebreide maaltijd en zet jezelf daarna weer netjes in het gareel. Zoek de balans, dan volgt de rest vanzelf.


Online afvalprogramma

Voor mijn online afvalprogramma heb ik weer plekken beschikbaar. In totaal 15 plekken en we gaan in oktober starten. Wil je van die overtollige kilo’s af en mij als jouw persoonlijke online diëtist en voedingscoach? Klik hier voor meer informatie, vraag hier een gratis intakegesprek aan, stuur een e-mail naar info@jonathanklaassen.nl of stuur een app naar 06-14951429.

Resultaten zien?

Klik dan hier