Zijn koolhydraten nou goed of slecht, is vandaag nog steeds een vraag die actueel is. En als online diëtist krijg ik die vraag dan ook vaak gesteld. Daarom wil ik voor jullie graag opheldering geven over deze voedingsstof die in ontzettend veel voedingsmiddelen zit. Welke keuze moet jij nu maken? Ze blijven eten of toch zoveel mogelijk schrappen?

Koolhydraten

In ons voedsel vinden we koolhydraten, voedingsstoffen die net als eiwitten en vetten energie (calorieën) leveren. Per gram bevatten ze 4 kilocalorieën en koolhydraten zorgen voor directe energie die het lichaam nodig heeft om simpelweg dagelijks al je taken te doen.  Koolhydraten zijn dé brandstof voor je lichaam, waaronder je hersenen en het centraal zenuwstelsel. Koolhydraten worden omgezet in glucose en zonder glucose kunnen hersenen niet goed functioneren.

Verschillende soorten koolhydraten

Met de naam koolhydraten bedoelen we overigens sachariden of gewoon suikers én nemen we koolhydraten onder de loep dan bestaan ze uit de basiselementen: koolstof (C), waterstof (H) en zuurstof (O). Koolhydraten kunnen we, op basis van chemische structuur onderverdelen in een aantal soorten. Je hebt de enkelvoudige, tweevoudige en meervoudige koolhydraten: ook wel monosachariden, disachariden en polysachariden genoemd. De enkelvoudige koolhydraten bestaan uit één suikermolecuul, ook wel sacharide genoemd (glucose, fructose of galactose). Tweevoudige koolhydraten (disachariden) bestaan uit twee suikermoleculen/sachariden. Voorbeelden hiervan zijn maltose, sucrose en lactose (melksuiker). De meervoudige koolhydraten bestaan uit lange strengen aan elkaar verbonden suikermoleculen/sachariden.

Koolhydraten in onze voeding

Wanneer we praten over koolhydraten gaat het dus over verschillende soorten. Koolhydraten zitten in allerlei soorten producten. De enkelvoudige en tweevoudige koolhydraten zitten in: melk, fruit, snoep, frisdrank, koek en tafelsuiker. Meervoudige koolhydraten zitten in: brood, granen, aardappelen, peulvruchten en groenten. Kortom, in bijna elk product zit wel iets van koolhydraten. Het mag logisch zijn dat de koolhydraatrijke producten zoals koek, frisdrank en snoep, producten zijn waar geen nuttige voedingsstoffen in zitten.

Hoeveel heb je dagelijks nodig?

We hebben dus per dag een bepaalde hoeveelheid koolhydraten nodig. Dat verschilt per persoon en is afhankelijk van je leeftijd, lichaamsgewicht en lichamelijke activiteit. Een algemene richtlijn is ervoor te zorgen dat van de energie die je op een dag binnenkrijgt er 40 á 50% uit koolhydraten bestaat. Bij een man met een gemiddelde energiebehoefte van 2500 kilocalorieën komt dit neer op ongeveer 280 gram. Voor een vrouw met een gemiddelde energiebehoefte van 2000 kilocalorieën is dit een hoeveelheid van 225 gram. Wanneer je wilt afvallen dan zal deze hoeveelheid logischerwijs wat naar beneden gaan.

Koolhydraatarm eten

Zonder koolhydraten dus geen leven, een belangrijke reden waarom ik dus ook niet aanraad om koolhydraatarm te gaan eten. Bij een te lage inname van koolhydraten raak je minder geconcentreerd en sneller vermoeid. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals volkoren brood- en graanproducten, fruit, peulvruchten en groente bevatten veel voedingsvezels en vitamines en mineralen die je verschrikkelijk nodig hebt. Daarnaast is het simpelweg ook niet haalbaar om geheel koolhydraatvrij te eten, ze komen in veel producten voor. Wil je koolhydraatarm eten schrap dan de koolhydraatrijke producten snoep, frisdrank en koek, die naast de koolhydraten geen nuttige voedingsstoffen bevatten. Dat kan ik als online diëtist alleen maar waarderen.

Maakt het eten van koolhydraten mij dik?

Nee. Je komt aan in gewicht als je meer calorieën eet dan je nodig hebt en niet direct door het eten van koolhydraten. Je kunt dus prima koolhydraten eten en op gewicht blijven of afvallen, zolang je de inname van koolhydraten afstemt op de gewenste inname van het totale aantal calorieën. Koolhydraten een dikmaker? Dat is écht een fabeltje!

Uitzonderingen op de regel

Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar koolhydraatarm en eventuele positieve effecten op diabetes type 2 en overige ziektebeelden zoals epilepsie en multiple sclerosis (MS). Dit wordt het ketogeen dieet genoemd. Sommige onderzoeken laten positieve resultaten zien, andere niet. Ook kan koolhydraatarm helpen bij diabetes. Wil je koolhydraatarm eten, schakel dan altijd een expert in, voer het uit onder begeleiding.

Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.


Mij als jouw persoonlijke online diëtist?

Klik hier voor meer informatie.