Als diëtist word ik gelukkig van salades en op die momenten hoor je mij niet klagen. Het is én hartstikke lekker én aan voedingsstoffen geen gebrek door al dat groente en fruit dat er toch vaak in zitten. Een gewenste win-win situatie vind ik. Maar moeten deze groente-en fruitsoorten biologisch zijn? Dat hoor je wel vaak, het levert toch meer voedingsstoffen op? In dit artikel heb ik dit zaakje tot op de bodem uitgezocht.

Wat is biologisch?

Als iets biologisch is, dan slaat dit op een bepaalde landbouwvorm waarbij rekening wordt gehouden met milieueffecten, dierenwelzijn en leefomgeving van mensen. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen, kunstmest en dieren leven onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden. Verder zijn er nog wat regels zoals geen gebruik van genetische gemodificeerde producten, antibiotica wordt sporadisch gebruikt en het doel is vooral om de natuurlijke loop der dingen zo goed mogelijk in stand te houden. De biologisch landbouw is hiermee gebonden aan een paar strenge regels die in Europese wetgeving zijn vastgelegd en dus wettelijk vastgelegd.
alt

Biologisch eten is booming

Biologisch eten heeft de laatste jaren flink aan terrein gewonnen. Biologisch eten is daarmee booming business en de supermarkten liggen vol met biologische producten. De verwachting hierbij is dat het alleen maar gaat toenemen. Een mooie ontwikkeling, aandacht voor de dieren, mens en milieu. En als het gaat om duurzaamheid en dierenwelzijn scoort biologisch eten ook erg hoog. Maar over een andere kwestie bestaat veel onduidelijkheid: is biologisch eten ook gezonder?

Krijg je er meer voedingsstoffen mee binnen?

Eten volgens biologische landbouw houdt rekening met dierenwelzijn, milieu en leefomgeving. En nu is het goed te realiseren dat biologisch eten niet per se rekening houdt met kwaliteit van producten en daarmee de voedingswaarde. De biologische landbouwvorm richt zich niet specifiek op het verbeteren of het verhogen van de voedingswaarde. Toch zou verondersteld kunnen worden dat door andere landbouwtechnieken de waardes aan voedingsstoffen hoger worden. Gelukkig is daar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Maar wat blijkt? Uit de wetenschap komt niet naar voren dat biologisch eten i.v.m. niet-biologisch eten een hogere voedingswaarde bevat.
alt

Levert het dus meer gezondheidsvoordeel op?

Het eten van bijvoorbeeld biologisch groente en fruit levert niet meer gezondheidsvoordeel op dan niet-biologische groente en fruit. Hoewel dat in ons hoofd aannemelijk klinkt, is dit toch echt niet waar. Daarnaast wordt gezondheid ook nooit bepaald door biologisch of niet-biologisch. Allerlei factoren zijn daar verantwoordelijk voor.

Welke keuze moet jij maken?

Welke keuze je moet maken beslis je uiteraard helemaal zelf. Zo ook de keuze of je wel of niet voor biologisch wilt gaan. Vind je dierenwelzijn en milieu belangrijk, kies dan vooral eens voor biologisch of kies er wat ons betreft altijd voor. Vind je de smaak van biologisch eten beter? Ook dat kan een reden zijn om biologische producten op de kassa te leggen. Maar biologisch eten omdat je er meer voedingsstoffen mee binnenkrijgt? Nee, dat fabeltje moet ik helaas de kop indrukken. Mijn advies daarin luidt vooral: eet gewoon voldoende groente en fruit dan hoef je je daarover geen zorgen te maken.

Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Biologisch betekent aandacht voor milieu, dierenwelzijn en leefomgeving mensen
  • Biologisch eten is booming business, hip en trendy
  • Wetenschappelijke onderzoeken laten niet zien dat biologisch eten meer voedingsstoffen bevat dan niet-biologisch
  • Biologisch eten levert niet meer gezondheidsvoordeel op
  • Qua gezondheid is het vooral belangrijk voldoende groente en fruit te eten

Bronnen

Klik hier voor de bronnenlijst


Start nieuwe groep December

Voor December zoek ik geschikte kandidaten. Ben je ontevreden over je huidige lichaamssamenstelling én wil je daar per direct iets aan doen én moet ik je helpen de Kerstdagen door te komen? Schrijf je dan nu in. Wel is het hierbij belangrijk te zeggen dat ik gemotiveerde mensen zoek die écht hun levensstijl willen aanpassen. Ben jij dat?

Heb je interesse?

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen of stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com en vertel me wat je wilt bereiken. Als je je nummer achterlaat bel ik je even op.

Mijn werk is mijn passie?