Ben je bezig met afvallen of speel je met de gedachte? Ik heb een goede methode voor je: eet tot je 80% vol zit. Een methode uit, volgens mij Japan, die in mijn ogen zeer geschikt is om in te zetten wanneer je ergens anders eet én daardoor weinig invloed hebt op datgeen wat je eet. Je bent zogezegd overgeleverd aan de maaltijd die je vriend/vriendin maakt of de menukaart van het desbetreffende restaurant of café.

Het doel

Het doel van de 80% regel is enerzijds natuurlijk dat je minder calorieën binnenkrijgt. Je wilt gewichtsverlies realiseren en dat betekent simpelweg minder calorieën consumeren. Ook is de methode geschikt om, wanneer je in een situatie zit waarin je weinig controle hebt, om dan NIET in paniek te raken. Dat is namelijk zonde en met deze methode moet het mogelijk zijn om die onrust weg te nemen. Of althans, dat is het streven en met vallen en opstaan uiteraard.
alt

De praktijk

Laat ik beginnen te zeggen dat je de 80% regel niet te letterlijk moet nemen, want hoe moet je nou precies weten wanneer je op de 80% zit? Precies, dat is niet te doen. Het gaat erom dat je een inschatting maakt en probeert op die 80% te komen. Eet niet tot je vol zit, maar tot je geen trek meer hebt. Probeer deze regel elke keer weer in je hoofd af te spelen als je ergens eet en deze methode wilt toepassen. Is de trek voorbij, dan is het wellicht een goed punt om te stoppen. Je buik hoeft echt niet helemaal vol te zitten.

Grote porties

De 80% regel is in de Westerse wereld een lastig regel. De maaltijden die we hier geserveerd krijgen zijn over het algemeen vaak een stuk groter en passen niet bij jouw doel: gewichtsverlies. Het is dus goed te realiseren dat de portiegrootte die vaak wordt aangeboden wellicht niet helemaal past bij jouw lichaam en doel. Met deze methode zal dat dan ook vaak betekenen dat je iets op je bord moet laten staan en dat betekent sterk zijn.
alt

Tip: eiwitten en vezels

En hoewel je met de 80% regel alles kunt eten is het altijd verstandig om je te focusen op magere vlees- en vissoorten én eet vooral héél véél groenten. De vezels uit groente en de eiwitten uit vlees en/of vis geven je een verzadigd gevoel waardoor je sneller vol zit.