Al sinds mensenheugenis grijpen we naar allerlei diëten die ons gaan ‘helpen’. Weg met die overtollige kilo’s denken we dan! Een dieet volgen raad ik, zoals je misschien wel weet, ten sterkte af. Waarom kun je hier lezen. Wat ik als online diëtist wel adviseer is een leven waarin we alle producten juist wel eten, alleen het op een gebalanceerde manier doen. De 80/20 regel is daar een zeer geschikte manier voor. Ik leg je graag uit waarom.

Het klinkt cliché, maar het draait om balans 

Zoals bij alles in het leven draait het bij voeding ook om de balans. Die balans creëer je niet door structureel ongezonde keuzes te maken, maar die creëer je ook niet door juist obsessief ‘gezonde’ keuzes te maken. Of jij een goed voedingspatroon hebt wordt dus niet bepaald door één keuze die je maakt. Nee, je bent goed bezig als er samenhang is tussen alle voedingsstoffen bij elkaar. Waar het om draait is dat er een balans is tussen genieten en gezond eten, dat is wat ons als mens gelukkig en gezond

Gebruik de 80/20 regel

Wees niet te streng voor jezelf tijdens het vinden van de deze balans. Probeer voor 80% voedzame maaltijden te nemen. Denk aan groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood of graanproducten, mager vlees/vis, zuivel of zuivelvervangers en eet te vaak en te veel. De overige 20% kan je bijvoorbeeld besteden aan soms eens een wijntje, een stukje chocolade of een bakje chips. Staat het fundament goed, dan heb je ruimte om een stapje naar links of naar rechts te maken. Lees hier wat een goede basis is. 

Een jaar heeft 365 dagen! 

Geniet af en toe vooral en voel je niet schuldig de dag erna. Een jaar heeft 365 dagen en van alle dagen in het jaar zijn verreweg de meeste dagen gewone dagen. Je wordt niet zomaar dik van die ene dag, dat je toevallig iets te veel eet dan dat je had gewild. Je wordt te dik als je de overige 364 dagen van het jaar te veel eet en te weinig beweegt. Als je zondigt geniet er dan juist vooral van met volle teugen!

Het gaat nooit om één keuze

Of jij een goed voedingspatroon hebt wordt dus niet bepaald door één keuze die je maakt. Nee, je bent goed bezig als er samenhang is tussen alle voedingsstoffen bij elkaar. Het geheel is meer dan de som der delen. 

80/20 regel online diëtist