De meeste mensen houden van ritme en van gewoonten. Op vaste tijden eten, naar bed gaan, sporten, maar ook terugkeren naar eenzelfde plek, een vaste supermarkt, dat ene restaurantje in de stad of je kapper waar je al trouw 20 jaar naar toe gaat. Of wat dacht je van producten? Hoe vaak koop jij een willekeurig product? Niet die ene pot pindakaas waar je standaard voor kiest, maar juist die er net naast? Waarschijnlijk niet vaak. Helemaal niet als we de dienst of het product helemaal prima vinden. Gewoonten vinden we prettig. We weten waar we aan toe zijn, wat we kunnen verwachten. Maar dat we zelden van bepaalde gewoonten afwijken is ook omdat we langzaam maar zeker de gewoonte worden. We raken ergens zo aan gewend, dat we soms helemaal niet meer anders lijken te kunnen of willen. Ga je iedere dag via dezelfde route op je fiets naar je werk? Heel goed! Op zich is dat natuurlijk een heel gezonde gewoonte. Maar neem jij standaard drie schepjes suiker in ieder kopje koffie of thee? Dan wordt een gewoonte al gauw minder verantwoord. Toch kunnen we dit soort patronen doorbreken. Hoe? Ik deel in deze blog 5 tips met je.

Tip 1: Zorg voor een beter alternatief

Wanneer je een ongezonde gewoonte wil afleren kan het helpen om datgene te vervangen voor een beter alternatief, in plaats van je gewoonte volledig te schrappen. At je bijvoorbeeld altijd witbrood? Probeer dan is over te stappen op een fijn volkoren brood. Je hoeft niet per se brood links te laten liggen of vanaf nu enkel crackers te gaan eten. En dat brengt me gelijk bij tip 2:

Tip 2: Doe het stap voor stap

Kies één slechte gewoonte die je wilt doorbreken. De kans op verandering is groter dan wanneer je het roer in een keer 180 graden omgooit. Wil je gezonder gaan eten? Begin dan met alleen je tussendoortjes of alleen je ontbijt aan te passen. En ook dat kun je weer stap voor stap doen door bijvoorbeeld te straten met 2 dagen in de week gezond ontbijten en zo langzaam op te bouwen naar jouw doel.

Tip 3: Blijf positief

Wil je met je slechte gewoonte aan de slag? Benader de verandering positief. Zie het niet alsof je iets niet mag, maar zie het juist als een uitdaging. Je hebt de kans iets beter te doen dan je deed. De kans om iets anders aan te pakken dan je gewend bent. Je ontneemt jezelf niet iets, maar je geeft jezelf iets, namelijk: minder gewicht, meer energie en meer zelfvertrouwen!

Tip 4: Zoek steun/kracht bij je omgeving

In je eentje een verandering in gang zetten kan best moeilijk zijn. Afhankelijk van je doel kun je het wellicht samen doen met je partner, een vriendin of familielid. Doe je het toch alleen? Dan kan het helpen om je omgeving wel te vertellen over je ‘uitdaging’, zodat ze jou kunnen steunen en stimuleren om goede keuzes te maken. Anderzijds is het ook een vorm van sociale controle die je gemotiveerd houdt op moeilijke momenten. Dat tweede puntje taart laat je waarschijnlijk sneller staan als de mensen om je heen weten dat je bijvoorbeeld probeert om minder suiker te eten.

Tip 5: Ken je zwakke momenten

We zijn nu eenmaal gewoonte dieren. Ander gedrag aanleren is dus al een uitdaging op zich. Laat staan als we bijvoorbeeld ook nog is sterk genoeg moeten zijn om tegen verslavende ingredienten als suiker vaker ‘nee’ te zeggen. Maar of je nu minder wilt snoepen, meer wil bewegen, vroeger op wilt staan enzovoort…Inventariseer vooraf je valkuilen, zodat je daar op in kan spelen. Maak bijvoorbeeld een lijstje met dingen die je kunt doen als je slechte gewoonte de kop opsteekt. Wil bijvoorbeeld jij minder chips eten door de weeks? Zorg dan dat je een alternatief in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan een cracker, een handje noten, snackgroenten, een kopje bouillon.


Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.