Wie tegenwoordig een bestseller uit de kast pakt over zelfontwikkeling, succes, werk, het verminderen van stress, meer uit het leven halen, enzovoorts, komt in vrijwel ieder boek planning als hoofdonderwerp tegen. En dat is natuurlijk niet voor niks. Planning en grip hebben op dat wat je doet of wil doen, gaan hand in hand. Wanneer je wil afvallen, vaker wil gaan sporten en/of gezonder wil gaan eten? Dan staat of valt het succes ervan met de juiste aanpak, de juiste planning. Daarom deel ik in deze blog 5 tips over planning, zodat jouw prioriteiten de aandacht krijgen die ze nodig hebben.

Tip 1: definieer jouw doel(en)

Begin met het opschrijven van wat je wil bereiken met je planning. Wat is jouw doel? Een handige methode om hiervoor toe te passen is SMART. Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijd. Door jouw doel te koppelen aan deze pijlers en er bewust over na te denken krijgt je doel vorm. Schrijf bij iedere letter op wat van toepassing is voor jou. Een voorbeeldje:

Iris is moeder van 1 kindje, heeft een fulltime baan, een man en een druk sociaal leven. Al  jaren wil ze wat kilo’s afvallen, maar een planning ontbrak, en daardoor ook tijd en focus.

Specifiek: Ze wil voor volgende zomer 10 kg kwijt zijn. Haar gewicht maakt haar nu onzeker en dat wil ze niet meer. Ook wil ze een fitte moeder zijn voor haar kindje.

Meetbaar:
Haar doel kan ze meetbaar maken door in kaart te brengen waar ze nu staat, en waar ze naar toe wil. Iris weegt nu 85 kg. Ze wil naar 75 kg. Hiervoor geeft ze zichzelf 7 maanden de tijd.

Acceptabel:
Per maand zou je 2-3 kg kunnen verliezen. In 7 maanden tijd 10 kg is op zichzelf een acceptabel doel. Iris zal zich verder moeten afvragen in hoeverre het ten opzichte van andere factoren ook acceptabel is. Denk aan haar gezin, werk en sociale contacten?

Realistisch:
Heeft Iris de mogelijkheden, kennis, discipline en motivatie in huis om het doel te bereiken? Wees eerlijk naar jezelf. In deze stap kun je jezelf afvragen wat je nodig hebt om wel te slagen. Heb je hulp nodig van iemand? Begeleiding? Personal training? Hoe maak je jouw doel realistisch.

Tijd:
Wanneer gaat Iris beginnen en wanneer is ze precies klaar? Geef je doel een duidelijke start en eind datum.

Tip 2: maak je doelen haalbaar

Door SMART te werk te gaan zorg je er ook voor dat jouw doel haalbaar wordt, omdat je meer inzicht krijgt in wat je nu eigenlijk precies wil bereiken en hoe. ga er echt voor zitten, pak pen en papier bij de hand en neem de tijd om je verandering vorm te geven. In alle opzichten.

Tip 3: plan alles in en stel prioriteiten

Wanneer je eenmaal duidelijk weet wat je wil en hoe, dan kan een dag, week en maandplanning je verder helpen. Wat ga je eten? Wanneer? Hoeveel? Hoe vaak ga je sporten? En wat doe je dan precies? Ga je 1 uur trainen? Of een half uur? Door alles plannen weet je waar je aan toe bent en heb je de ruimte om aandacht te geven aan je doel. Daarom is de online diëtist ook voorstander van het maken van een wekelijkse maaltijdplanning. Je ziet elke dag wat je eet en drinkt en dat geeft controle – je geeft minder toe aan verleidingen – en het scheelt (mentale) energie.

Tip 4: Geef extra tijd aan je dag

Heb je het idee dat je ineens tijd te kort komt nu je moet gaan koken en/of op tijd dat sportklasje moet halen? Voeg tijd toe aan je dag door bijvoorbeeld eerder op te staan. Of combineer bepaalde afspraken. Ga bijvoorbeeld samen met vriendinnen sporten / koken. Maak een lange wandeling met je gezin, om aan die extra beweging te komen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Tip 5: Beloon jezelf

Hoe klein of groot je stappen ook zijn, beloon jezelf wanneer het je is gelukt iets te veranderen. Is het je gelukt om al een week van de snoeppot af te blijven? Gun jezelf enig moment ook weer iets lekkers. Balans is naast planning namelijk een absolute must.


Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.