Je bent bezig op je gewicht te letten of wilt eventueel iets afvallen, als online diëtist weet ik dat dit knap lastig kan worden gemaakt. Verschillende beweringen vliegen ons om de oren, iedereen lijkt alles te weten over voeding en marketing ligt op de loer. Vorige week nam ik al een aantal producten onder de loep in het artikel stiekeme dikmakers deel 2 die dit proces in de weg kunnen staan. Deze week vulde ik die venijnige lijst verder voor jullie aan. Lees dit artikel om kennis te vergaren zodat ze jou niet meer in het ootje nemen!

1. Gesuikerde granen

Als er één misleidend product is waar ik als online diëtist iets over te zeggen heb dan zijn het: gesuikerde granen. Je vindt ze in alle kleuren en maten in het ontbijtvak in de supermarkt. De één nog mooier verpakt dan de ander en allemaal beloven ze ons hetzelfde namelijk, een gezonde start van de dag! Think twice, veelal gaat dit product je niet helpen in de weg naar een gezonder voedingspatroon daarom mag het dan ook niet ontbreken in de 3e lijst met stiekeme dikmakers. Verpakt met termen als ‘bron van vezels’ doen ze ons mooie beloften echter vertellen ze er niet bij dat het ook: rijk aan suikers is. Lekker natuurlijk maar wees eens eerlijk, kan jij matigen met zo’n gruwelijk lekker product? Mijn advies is dan ook: kies voor ongesuikerde muesli of havermout. Deze producten zitten wel degelijk boordevol vezels maar laten de onnodige calorieën (suikers) achterwege. En dat zoete smaakje? Dat voeg je gemakkelijk zelf toe met wat zoetstof (bijvoorbeeld Stevia) of een stuk fruit. Wees overigens niet bang voor wat boze tongen over zoetstof beweren, mijn wetenschappelijke mening hierover lees je hier. Twijfel je of een ontbijtgraan geschikt is? Lees dan het etiket. Zie je termen als: suiker, sucrose, sacharose, fructose, dextrose, maltose, fruitsuiker, ahornsiroop, honing, agavesiroop, rietsuiker, kokosbloesemsuiker (enzovoort…) staan? Laat hem dan lekker links liggen.

2. Hummus

Een broodje hummus hier een broodje hummus daar. Hummus heeft de afgelopen tijd ons hart massaal veroverd en is niet meer weg te denken op onze vertrouwde boterham. Door labels als; eiwitrijk en plantaardig, heeft deze (relatieve) nieuwkomer de stempel ‘gezond’ weten te bemachtigen. Maar zoals jullie inmiddels weten is gezond geen vrijbrief dat je er onbeperkt van kan eten (lees ook mijn kritische noot over avocado). Want wat is hummus dan precies? Hummus is een spread dat wordt gemaakt van kikkererwten maar bevat daarnaast ook olijfolie, tahin (sesampasta) en zout, knoflook, citroen, paprikapoeder naar smaak. En die eerste twee daar zit het hem in, oliën, noten (en sesam) zijn naast lekker óók hoog in calorieën (dus, energie)! Neem dus gerust lekker een broodje hummus maar smeer bescheiden.

3. Slaapgebrek

Een avondje doorzakken, feestje, stress, kleine kinderen, slechts enkele redenen die ons slaaptekort kunnen opleveren, helaas niet geheel zonder gevolgen. Slaap heeft namelijk een grote rol bij het bepalen van onze gemoedstoestand én ons hongergevoel. Je kent het wel, je bent vermoeid opgestaan en lijkt de hele dag te worden aangetrokken door de koelkast. Knappe man of vrouw die deze drang kan weerstaan! Wil je dit voorkomen zorg dan voor een regelmatig slaapritme. Ga dagelijks dezelfde tijd naar bed, zorg voor een donkere, opgeruimde slaapkamer en vermijd elektronische apparaten in de avond die vanwege het licht en de prikkels ons dag/nachtritme kunnen verstoren.

Samenvattend

– Gesuikerde granen zijn vooral lekker maar helpen je niet bij een gezond voedingspatroon
– Hummus: geniet met enige bescheidenheid
– Probeer voldoende te slapen om het gevecht met de koelkast te winnen
– Meer lezen over stiekeme dikmakers? Klik dan hier


Mij als jouw persoonlijke online diëtist?

Klik hier voor meer informatie.