Als er ergens veel over wordt gesproken en geschreven dan is het gezonde voeding wel. Het is één grote wirwar aan informatie, en mijn missie als online diëtist is dan ook om het kaf van het koren te scheiden. En daarmee jullie praktische tips te geven om je voedingspatroon te optimaliseren en daarmee je gezondheid een boost te geven. Vandaag deze 5 gouden tips!

Tip 1: sluit geen producten uit

Variatie! En het maakt me niks uit dat dit een typisch diëtisten woord is, want het betreft een waarheid als een koe. Waarom? Ach, de simpele reden dat er niet één product bestaat die alle voedingsstoffen bevat die jij graag binnen wilt krijgen. Kijk je naar de voedingsstoffen die in voeding zitten dan zijn het de volgende: eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vocht, vitamines, mineralen, spoorelementen, antioxidanten en bioactieve stoffen. Al die mooie voedingsstoffen hebben unieke functies in ons lichaam wat te maken heeft met gezondheid en je goed voelen. Variatie is en blijft dus een woord dat de spijker op z’n kop slaat. Maak er een sport van om regelmatig nieuwe recepten uit te proberen is dan ook een terecht credo. Klik hier voor wat leuke recepten.

Tip 2: ga voor volkorenbrood

Volkoren is het antwoord wat de online diëtist betreft. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en dat is qua gezondheid fantastisch. En hoewel je dit vast wel weet, is het goed dit te blijven realiseren: volkoren betekent dat de hele graankorrel is gebruikt en dat betekent dat er naast meer vitamines ook veel voedingsvezels in zitten. De kracht van voedingsvezels: zorgen voor goede darmwerking en lager risico op ziekten zoals darmkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 en ze geven een verzadigend gevoel. Het advies van de online diëtist: kies gewoon standaard voor volkorenbrood, dan zit je safe. Meer over brood lezen? Klik hier.

Tip 3: zeg ja tegen groente!

We moeten van het idee af dat we alleen bij de avondmaaltijd groente nemen. Nee, ook het ontbijt en óók de lunch kan je zien als maaltijdmoment om groente te nemen. Bescheidenheid siert in dit geval niet. Neem standaard elke maaltijd iets van groente, bijvoorbeeld als rauwkost op je brood, neem groente als snack (snoepgroenten), maak een salade van (restjes) groente of wat dacht je van een wrap vol met groenten? En nogmaals: bescheidenheid siert in dit geval niet. Zoveel mogelijk! Moeite om groente binnen te krijgen? Klik hier.

Tip 4: hanteer de 80/20 methode

De 80/20 principe is een methode die jij goed kunt gebruiken om gezonde en bewuste keuzes te maken. Je zorgt dat jouw voeding voor 80% bestaat uit voedingsmiddelen die veel voedingsstoffen bevat. De producten die in je huidige voedingsplan staan. Denk aan verse en onbewerkte producten zoals groente, fruit, ongezouten noten en zaden, volkorenbrood en graanproducten, aardappels, (vette) vis, olijfolie, avocado, peulvruchten, eieren en zuivel of zuivelvervangers/ De overige 20% kun je vervolgens besteden aan producten die je wellicht als ‘fout’ zo bestempelen. Denk aan een wijntje, chocolade, een lekkere snack of iets anders waar je zin in hebt. Door de 80/20 regel kan je op en flexibele manier omgaan met voeding, maar wel genieten van dingen.

Tip 5: eet met aandacht

Wanneer je op de automatische piloot eet, ga je vaak meer eten. Wellicht komt je dit bekend voor. Daarom is het heel wijs om met aandacht te gaan eten, zoals je natuurlijk alles in het leven met aandacht moet doen. Het met aandacht eten heeft veel positieve effecten. Je geeft je hersenen de tijd om tot zich door te laten dringen dat je vol zit én als je met aandacht eet geniet je van elke hap en daardoor voel je je sneller voldaan. Dit gaat je helpen om bewuster met eetmomenten om te gaan en dus, sneller in het normale eetritme terug te komen. Ook is eten met aandacht essentieel wanneer je bijvoorbeeld een paar kilo’s kwijt wilt.


Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.