Ooit is dit heerlijke recept over komen waaien vanuit Hawaii: de Poke bowl. Inmiddels is het gerecht ingeburgerd in Nederland. Francsesca Kookt heeft haar eigen draai eraan gegeven. Dit recept maak je vanaf nu gemakkelijk thuis.

Boodschappenlijst (4 personen)

250 gr sushirijst
300 – 400 gr verse zalmfilet met vel, in 2 moten
1 portie teriyakisaus
200 gr bimi
150 gr uitgelekte maïskorrels
150 gr verse edamamebonen
40 ml rijstazijn
zout naar smaak
1 – 2 tl sesamolie
1 tl sesamzaad, wit en/of zwart
optioneel: krulletjes van lente-ui

Voedingswaarden (per portie)

456 energie (calorieën)
22,5 gram vet
28,6 gram eiwit
30,8  gram koolhydraten
6,5 gram vezels

Bereidingswijze

1. Meng de rijst met 350 ml koud water in een pan. Breng aan de kook en draai daarna het vuur lager. Laat 10 minuten op laag vuur koken met de deksel op de pan en laat daarna nog 15 minuten staan met de deksel erop, til deze niet op.

2. Schep de sushirijst daarna over in een kom en laat afkoelen.  Verwarm de rijstazijn en los een halve theelepel zout erin op. Roer dit daarna door de sushirijst heen. Laat afgedekt verder afkoelen.

3. Verwarm de oven voor op 180 graden en verhit ondertussen een kookpan met licht gezouten water om de bimi te koken.

4. Leg de zalmmoten in een ovenschaal en bestrijk ze met 2/3 van de teriyakisaus. Zet de schaal daarna voor 12 – 15 minuten in de oven. De exacte tijd is afhankelijk van hoe dik je moten zijn. Om de garing goed te checken prik je in het midden in de zalmmoot met 2 vorken. Als de vis makkelijk uit elkaar valt bij lichte druk en de kleur nog mooi lichtroze is, is de zalm goed.

5. Blancheer de bimi 5 minuten in het kokende water, schep daarna over in een bak met ijswater. Laat daarna uitlekken, dep de bimi voorzichtig droog en meng daarna met 1 – 2 theelepels sesamolie.

6. Nu is het tijd om je poké bowls te maken! Pak je mooiste kommen of diepe borden uit de kast en schep onderop wat sushirijst. Garneer de rijst vervolgens rondom met maiskorrels, edamamebonen, bimi en zoetzuur.

7. Haal de zalm uit de oven en ‘trek’ de zalm uit elkaar met 2 vorken. Garneer de poké bowls in het midden met de gegaarde zalm.

8. Bestrooi de bowls met sesamzaadjes en garneer de zalm met de lente-ui krulletjes. Serveer direct en zet de overgebleven teriyakisaus ook op tafel voor de liefhebbers. Verwarm deze eerst even kort zodat de saus weer wat vloeibaarder wordt. Er zijn ook mensen die aan iedere poké bowl nog wat druppeltjes sojasaus willen toevoegen, laat je vooral niet tegenhouden als jij er ook zo eentje bent ;-).


Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching. Bekijk hier resultaten.