Nu veel mensen steeds meer op zoek zijn naar goede vleesvervangers, komt de peulvrucht steeds vaker in het spel. Waar vroeger de peulvrucht nog wel werd gezien als ‘geiten-wollen-sokken voedsel’, is dat nu wel anders. Peulvruchten zijn hip, lekker en niet te onderschatten belangrijk voor een optimale gezondheid. Waarom zijn ze gezond? En hoe eet je meer peulvruchten? De online diëtist vertelt het in dit artikel.

Gezond voor iedereen

Peulvruchten zijn niet alleen noodzakelijk voor vegetariërs en veganisten – als vleesvervangers – maar iedereen zou ze wekelijks moeten eten. Dit vanwege nuttige voedingsstoffen zoals: eiwitten, vezels, ijzer en calcium. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen. Ze fungeren als fundament voor de opbouw van cellen en celstructuren en voor de groei en onderhoud van spiermassa. Vezels zorgen voor een goede darmwerking, geven een verzadigd gevoel en verlagen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. En als klap op de vuurpijl ook nog eens goed voor het milieu en dierenwelzijn. Peulvruchten zijn gezond, dat valt zonder twijfel te zeggen!

Soorten peulvruchten

Praten we over peulvruchten dan hebben we het over: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen, lupinebonen en sojabonen. Die laatste worden veelal gebruikt in tofu, tempé, hummus of bijvoorbeeld vleesvervangers waarin peulvruchten zijn verwerkt.

Tips om meer peulvruchten te eten:

– Verwerk ze in een wrap
– Maak er een hamburger van
– Voeg ze toe aan een salade
– Gebruik sojaproducten, zoals bijvoorbeeld Soja yoghurt
– Maak een bonenschotel, zoals chili sin carne
– Of een bonensalade met bleekselderij, citrus en peterselie
– Met een staafmixer of blender maak je heel eenvoudig een bonen spread of humus
– Voeg het toe aan rijst, quinoa of couscous
– Rooster wat kikkererwten met paprikapoeder, chilipoeder, olijfolie en zout
– Maak een omelet met bonen, tomaat en peterselie
– Rijk gevulde bonensoep van Francesca Kookt
– Probeer eens een snack van bonen, zoals een brownie van zwarte bonen van Francesca Kookt


Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.