Als online diëtist blijf ik over afvallen corresponderen, als er namelijk één hot item binnen voedingsland is, dan is het dit onderwerp wel. En ach, je kent het verhaal: maar een passend gewicht is nou eenmaal belangrijk voor je gezondheid in lichamelijke en geestelijke zin. Daarom blijf ik informatie delen om een helpende hand te reiken, waar jij hopelijk iets aan hebt. In deze blog deel ik 3 redenen waarom afvallen niet kan lukken. Veel leesplezier!

Reden 1: ongeduldig zijn

Als er één eigenschap van groot belang is tijdens een afvalreis dan is het deze wel: geduldig zijn. Ben je te ongeduldig dan is de kans groot dat je al snel de handdoek in de ring gooit. Het resultaat? Je valt niks af en blijf opgezadeld met het gewicht waar jij je niet gelukkig bij voelt. Knoop daarom het volgende goed in je oren: jouw lichaam is niet binnen één dag gebouwd – de kilo’s zijn er geleidelijk aangegaan – en afvallen werkt precies hetzelfde. Aan de ene kant moet je geduldig zijn om jouw gedrag te veranderen, en aan de andere kant moet je de tijd nemen om je lichaam vervolgens te laten veranderen. Gun jezelf de tijd, wees geduldig, en je wordt uiteindelijk beloond.

Reden 2: je eet of drinkt te veel

In 99% van de gevallen – uitzonderingen daargelaten – lukt het afvallen niet omdat je te veel eten en/of drinken binnenkrijgt. Soms weten we – als we heel kritisch zijn – dit eigenlijk stiekem ook wel. Soms kan dit ook onbewust gebeuren door keuzes die we automatisch maken. Stel jezelf een aantal kritische vragen: snoep ik te veel? Zijn mijn porties passend? Drink ik te veel? Eet ik genoeg groente en fruit? Eet ik wel genoeg voedzame maaltijden? Of zijn er andere punten waar kansen liggen? Bekijk waar jij nog winst kunt boeken en voer dat door in de praktijk. Een ander fenomeen is dat je onbewust meer energie (calorieën) binnenkrijgt omdat je calorierijke producten eet of drinkt, ook wel stiekem dikmakers genoemd. Ben je benieuwd wat stiekeme dikmakers precies zijn? Klik dan hier, hier en hier.

Reden 3: snel opgeven

Een andere eigenschap die ervoor kan zorgen dat afvallen niet gaat lukken, is deze: te snel opgeven. Afvallen betekent dat je soms keuzes moet maken die je liever niet wilt maken, je vaker nee moet zeggen dan ja, je tijd en energie aan de boodschappen moet besteden en voldoende moet bewegen en sporten. Je moet gewoontes veranderen en daar hoort tegenslag bij. Je bent het allemaal spuugzat, het voelt oneerlijk en je hebt het gevoel het toch niet te kunnen. Gooi je op deze momenten de handdoek in de ring, dan gaat afvallen nooit lukken. Tegenslag en teleurstellingen horen bij het leven, ook bij afvallen. Geef dus niet te snel op, herpak jezelf, keer op keer!

Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.