Voeding is een belangrijke pilaar als het gaat om onze gezondheid, want door een gezond voedingspatroon (lees: gevarieerd eten), krijg je voedingsstoffen binnen die jij en ik goed kunnen gebruiken voor lichamelijke en geestelijk gezondheid. Maar goed, dit verhaal is vast niet nieuw voor je. Maar wat is de rol van voeding op onze huid? Krijg je – zoals bepaalde websites doen beloven – van bepaalde producten een mooie huid? Ik vertel jullie graag mijn visie over dit onderwerp.

Je hoort en leest veel

Over voeding en het krijgen van een mooie huid wordt ontzettend veel geschreven. Typ de termen in op google en je leest zinnen als ‘eet je mooi’, ‘eet dit voor een mooie huid’, ‘voedingsstoffen voor een mooiere huid’ en ga zo maar door. Als we deze websites geloven dan kun je dus je huid laten stralen door het eten van bepaalde producten. Klinkt ongelooflijk, maar is dit allemaal waar? Bestaan er ‘wonderproducten’ die goed zijn voor onze huid?

Het geheel is meer dan de som der delen

Als online diëtist probeer ik altijd naar het geheel te kijken en objectief te bekijken wat werkelijk zin heeft – zoals in dit geval – de effecten op onze huid. Als we kijken naar factoren die invloed uitoefenen op onze huid, dan zijn dit de belangrijkste:

• Stress
• Slaappatroon (lees: slaaptekort)
• Slechte reiniging
• Erfelijke factoren
Voedselallergieën
• Ongezonde levensstijl (roken, alcohol, ongezond eten)

Bij een slechte huid kan voeding een onderdeel zijn, maar het hoeft niet dé belangrijke oorzaak te zijn. De zin ‘eet je mooi’ vind ik zelf dan ook misleidend.Er kunnen andere redenen zijn waardoor je huid niet zo mooi is zoals je misschien zou willen. Iemand kan in het algemeen een ongezonde levensstijl hebben, zoals veel alcoholgebruik, roken of ongezond voedingspatroon of stress kan misschien wel de oorzaak zijn. Of iemand kan een voedselallergie hebben zoals bijvoorbeeld een koemelkallergie waarbij de huid slecht reageert op koemelk. De boodschap van dit stukje tekst is dan ook om altijd naar het geheel te kijken en niet naar slechts één onderdeel. Het geheel is meer dan de som der delen!

Er bestaat geen wonderproduct

Als het om gezonde voeding gaat dan moeten we – volgens mijn visie – ons nooit richten op één product. Dat ene wonderproduct met alle voedingsstoffen die we nodig hebben bestaat namelijk niet. Er is maar één manier om alles binnen te krijgen. Precies, variatie! Experimenteer dus dagelijks met nieuwe producten, recepten en focus je niet op dezelfde producten. Eet niet saai, maar sloof je uit is dan ook een mooi en terechte uitspraak. Variatie heeft positieve effecten op jouw lichaam en je huid. Opzoek naar recepten? Klik dan hier.

Doe dit: zorg voor een goede basis

Wil je er alles aan doen om optimaal te profiteren van voeding op je huid, zorg dan dat de basis van je voedingspatroon bestaat uit voedzame producten en eet niet teveel. Klik hier om te kijken wat voor soort productgroepen je dan kunt nemen, klik hier voor recepten. Door bewuste en gezonde keuzes te maken krijg je alle voedingsstoffen binnen en verklein je de kans op ziektes en dát zie ik als de basis voor een mooie huid. Bekijk vervolgens naar de andere factoren of daar punten zijn waarop jij winst kunt behalen.

Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.


Wil je meer weten over voedselhypes?

Bestel dan hier mijn boek!
voedsel voor je geest online diëtist