Zo nu en dan maak ik de balans op in voedingsland. Dit doe ik via een simpel doch duidelijk matrix systeem. Een whiteboard-achtige setting met een viltstift in de rechterhand. Links noteer ik dat wat de moeite waard was. Rechts noteer ik dat wat mijn verbazing opriep. Ik som nu de rechterkant op. In chronologische volgorde. Onverbloemd. Ik maak er een top 5 van. En geef het een naam. Kutfabels 2015.

Nr.1 Suikervrij leven

Suikervrij leven is een illusie. Het kan niet en het is daarnaast ook nog eens helemaal hartstikke onnodig. Bij een volledig suikervrij leven blijft er namelijk bar weinig over om nog te eten. Suiker komt namelijk niet alleen voor in frisdrank en koek, maar ook in granen, fruit en groenten bijvoorbeeld. En laat laatstgenoemde nou juist producten zijn die goed passen binnen een gezond voedingspatroon. Daarnaast is suiker de belangrijkste brandstof voor hersenen en centraal zenuwstelsel. Zonder functioneren we niet goed. En hoewel er verschillende soorten suikers zijn maakt het lichaam daar geen onderscheid in. Suiker is suiker en allen worden ze afgebroken en komen als glucose in onze bloedbaan terecht. Lees hier meer over suikervrij.

Nr.2 Aspartaam is puur vergif

Als er één voedingsstof is die goed is onderzocht dan is het aspartaam wel. Aspartaam is zo vaak onderzocht en de bewijskracht is enorm. Ik kan dan ook maar één conclusie geven. Aspartaam is een veilige stof binnen normaal gebruik. Binnen normaal gebruik bedoel ik binnen de ADI (aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid). De inname die je gedurende je levenlang kan nemen zonder dat je gezondheid in het geding komt. De ADI voor aspartaam is 40mg/kg. Dat komt neer op zo’n 4 tot 6 liter light frisdrank. Een beste kluif! Lees hier meer over aspartaam.

Nr.3 Groene thee helpt bij afvallen

Japanners geloven hier misschien in, maar ik niet. Althans, niet als heilige graal waardoor je kilo’s gaat afvallen. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat de vetverbranding iets omhoog gaat door groene thee. Het energieverbruik stijgt wat en daardoor verbrandt men meer. Vervolgens geeft men een claim aan dit product dat het helpt bij afvallen. Het effect is echter alleen minimaal. Minimaal is hierbij een understatement. Je gaat er de oorlog niet mee winnen! Lees hier meer over groene thee.

Nr.4. Superfoods zijn zaligmakend

Superfoods zijn niet zaligmakend. Superfoods zijn geen wonderproducten met allerlei positieve eigenschappen die we per se nodig hebben. Wettelijk gezien bestaat de term superfood helemaal niet. Dus wat is een superfood eigenlijk? Veel claims zijn daarnaast niet wetenschappelijk onderbouwd. Superfoods kunnen wel nuttige voedingsstoffen bevatten, maar dat doet een banaan of een stuk zalm ook. Superfoods zijn dus niet noodzakelijk. Prima als aanvulling, maar niet zaligmakend. Lees hier meer over superfoods.

Nr.5. Detoxen

Detoxen is een alternatieve geneeswijze die ons helpt gifstoffen kwijt te raken. Althans dat wordt gezegd. Welke gifstoffen dat moeten zijn weet echter niemand. Ons lichaam heeft trouwens voldoende organen om het lichaam zelf te reinigen. Een detox is dan ook niet nodig (alcohol of drugsvergiftiging daargelaten). Dat je afvalt is logisch. Je bent in hongerstaking. De wetten van de natuur zijn simpel. Kans op tekorten aan voedingsstoffen is echter wel groot. Een detox is in mijn ogen dan ook geen geschikte methode. Lees hier meer over detoxen.