Je kent het vast wel, je hebt de hele dag uitstekend gegeten maar in de avond gaat het faliekant mis: je plundert de keukenkastjes. Plots ben je dat doel afvallen helemaal uit het oog verloren. En hoewel zo af en toe moet kunnen kan het ook flink uit de hand lopen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe ga je om met snaaidrang? De online diëtist geeft tips.

Tip 1: zorg voor gezonde snacks

Je hoeft jezelf niet te ontdoen van een lekkere snack, maar kies dan liever voor een gezond of minder calorierijk alternatief. Verban chocolade en chips even uit je keuken en denk eerder aan dit soort opties: handje noten, gesneden groenten met (hummus dip), een stuk fruit, een rijstwafel of cracker met beleg of een schaaltje zuivel met wat granen en vers fruit. En heb je echt zin om je uit te sloven, bak dan een bananenbrood.

Tip 2: uit het oog, uit het hart

Creëer voor jezelf een keuken waarin er geen verleidingen zijn. Even geen chocolade, snoep, taart, chips, frisdranken met suiker of andere producten die niet zo voedzaam zijn. Gooi alles wat er op dit moment nog is gewoon weg, maak schoon schip! Beter in de afvalbak dan het ongezonde eten in jouw lichaam. Heb je het niet in huis, dan kom je ook niet in de verleiding. Zijn er nou wel snoeppotten of koekjestrommels in huis, verberg ze dan. Uit het oog uit het hart zullen we maar zeggen!

Tip 3: drink voldoende

Lekkere trek kun je verminderen door voldoende water te drinken, zodat je lichaam al een wat ‘voller’ gevoel krijgt. Heb je zin om te snaaien, drink dan eerst een groot glas water of zet een grote pot thee. Je heb daarna waarschijnlijk nog steeds zin in iets lekkers, maar de kans wordt wel aanzienlijk kleiner. Moeite om voldoende water te drinken? Lees dan deze tips.

Tips 4: houd het bij één portie

Wie met een hele zak chips op de bank ploft, maakt het zichzelf heel moeilijk. De televisie aan, een spannende serie, en voor je het weet is de zak leeg. Wat kan helpen is om wat chips in een bakje te doen en met jezelf af te spreken dat je hem niet drie keer vult. Hetzelfde geldt voor bv een reep chocola. Breek de reep op en gun jezelf een stukje wanneer je thuis komt, na het sporten of op een bepaalde tijd. Een helpende zin kan zijn: “ook al heb ik zin om meer te eten, ik houd me aan deze portie!”

Tips 5: snaaidrang is geen panieksituatie

Dat je zin hebt om te snaaien hoeft niet te betekenen dat je dat dan ook gelijk doet. Ook al kan het heel intens voelen, je overleeft het écht wel om niet toe te geven. Vraag jezelf ook regelmatig af wat je ‘lichaam nodig heeft’, en wat je graag zou ‘willen eten’. Soms denken we dat we honger hebben, maar is het in werkelijkheid vooral dat we zin hebben om te schransen, en pak je het eten uit gewoonte. Wil je succesvol afvallen? Dat betekent leren omgaan met deze gevoelens.


Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching. Bekijk hier resultaten.