Je krijgt minder energie binnen dan je verbruikt – negatieve energiebalans – en dan val je af. Of simplistisch gezegd: je zult minder moeten eten. En hoewel we soms donders goed weten waar het aan ligt, blijft het goed dat we scherp zijn op onze energie-inname. Deze 3 tips – van de online diëtist – werken als een malle. Handig voor nu, maar zeker ook voor de toekomst.

Tip 1: de kunst van portiecontrole

Wanneer jouw porties (structureel) te groot zijn, zal jouw energie-inname te hoog zijn. Soms heb je dit best door, maar het kan ook onbewust gebeuren. We leven wat dat betreft in een absurde wereld waarin er belachelijke veel eten en drinken aanwezig is, ook wel de obesogene omgeving genoemd. We zijn gewend om grote porties te eten, zowel thuis, maar ook de porties in supermarkten en restaurants zijn vaak steevast te groot. Het is verdomd lekker natuurlijk, maar vaak te groot voor wat jij eigenlijk nodig hebt, zeker als je wilt afvallen. Deze omgeving waarin we leven gaat waarschijnlijk niet veranderen, dus het enige wat we kunnen doen is bewust zijn dát we in een ongezonde omgeving leven en goed jouw porties onder de loep te nemen. Oplossingen buiten de deur zijn bijvoorbeeld: minder gangen nemen in een restaurant en bijvoorbeeld afhaalmaaltijden delen met meerdere mensen. Is de urgentie hoog voor jou om kilo’s kwijt te raken, eet dan van een klein bord. Je zult merken dat je automatisch minder eet.

Tip 2: stiekeme dikmakers!

Stiekeme dikmakers, echt zo’n ‘afvalterm’, maar dat kan me weinig tot niks schelen. Het is namelijk zo zonde als je het gevoel hebt gezond bezig te zijn, maar onbewust veel calorieën tot je neemt. Realiseer je goed, ook producten die ‘gezond’ gezien worden kunnen bijdragen aan een te hoge inname van calorieën. Avocado’s, ongezouten nootjes, vruchtensappen, mueslirepen, cruesli en gedroogd fruit zijn producten die als gezond gelabeld zijn, maar met mate gegeten moeten worden, omdat deze producten hoog in calorieën zitten, en teveel calorieën kan afvallen in de weg zitten. Bij twijfel over de calorieën in een product, lees het etiket of gebruik een voedingsapp, zoals eetmeter of MyFitnessPall.

Tip 3: Eet met aandacht

Eten op de automatische piloot resulteert vaak in meer eten, je hebt het immers niet door en zit lekker door te bunkeren. Het antwoord: eet langzaam en aandachtig. Als je langzaam eet, krijg je hersenen de tijd om tot zich door te laten dringen dat je vol zit. Én als je met aandacht eet, geniet je van elke hap en daardoor voel je je sneller voldaan. En als je eet, doe dit dan ook in een ontspannen sfeer. Hoe minder spanning je voelt, hoe gemakkelijker het is aandacht te besteden aan wat je eet. Creëer dus voor jezelf een rustig omgeving waarbij je probeert van iedere hap te genieten.

Meer lezen over afvallen? Lees hier meer artikelen.

Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching. Bekijk hier resultaten.