Je doet je best, maar toch blijft het resultaat waarop je hoopt uit. Herkenbaar wanneer je je best om doet wat kilo’s te verliezen?
Dat is helemaal niet gek hoor, want afvallen is zeker niet makkelijk. In deze blog deel ik vijf veel voorkomende redenen die afvallen in de weg staan.

Niet bewust van stiekeme dikmakers

Al die cappuccino’s en latte’s die we op een dag achteroverslaan op ons werk of thuis zijn heerlijk, maar wel stiekeme calorieënbommen. Of misschien denk je wel heel goed bezig te zijn omdat je kiest voor bijvoorbeeld avocado’s en pindakaas in plaats van hagelslag of leverworst, maar ben je je niet bewust van de hoeveelheid vetten en calorieen die ook deze gezondere producten bevatten. Afvallen gaat uiteindelijk om het creeren van een negatieve energie balans, ofwel je verbrandt meer calorieen dan je binnen krijgt. Probeer stiekeme dikmakers voor te zijn als je een aantal kilo’s wilt verliezen. Drink bijvoorbeeld één speciaal koffietje per dag en drink de rest van de dag zwarte koffie of thee (zonder suiker). Vervang je producten voor gezondere alternatieven? Let dan goed op het aantal calorieen per portie. Gezond eten betekent niet dat je er eindeloos van kunt nemen zonder dat je aankomt.

Alleen extra bewegen is niet voldoende

Helaas! Iedere dag 100 sit ups en een minuutje planken is niet voldoende om  vet te verliezen. Je traint hiermee wel je buikspieren, maar dat wil niet zeggen dat je ook vet verbrand. Ook hier komt het toch weer aan op een gezond eetpatroon, het trainen van je conditie en vooral de juiste balans hiertussen.

Vooral onder vrouwen kan dit een boosdoener zijn: “Waarom lukt het haar wel en mij niet? Zij verloor in een maand 3 kilo en ik nog niet eens een 1 kilo!” Een mens kan een hoop bereiken door zich in te zetten en hard te werken, maar uiteindelijk is het lichaam niet helemaal maakbaar. En bovenal: Ieder mens is anders en heeft dus een ander lichaam. Je genen zorgen voor een bepaald lichaamstype, en ook al sta je zes keer per week in de sportschool: die genen train je er niet in of uit. Uitgebalanceerd eten en sporten is gezond, maar een beetje zelfacceptatie is minstens zo belangrijk. Kijk naar je eigen proces, je eigen lichaam en vergelijk dat niet met een ander, want dat is gewoonweg niet eerlijk. Geef jezelf de tijd. Hoe groot of klein een resultaat ook is, wees er tevreden mee en gun jezelf de tijd om je aan te passen aan een nieuwe levensstijl.

Je bent je niet goed bewust van je dieet

Zoals ik eerder al schreef: als je wilt afvallen is het heel belangrijk om bewust te zijn van wat je eet en drinkt. Veel mensen hebben namelijk geen idee wat en hoeveel ze eigenlijk op een dag eten. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het bijhouden van je dieet enorm kan helpen bij het afvallen, dus dat is zeker geen overbodigheid. Houd een eet dagboekje bij of sla het handig op in een app.

Je ziet afvallen enkel als doel

Voor wie afvallen alleen maar ziet als een taak, een opdracht die je vervult, wordt het een lastige opgaaf. Denk niet in termen van afvallen, maar in termen van gezond blijven. Zie het echt als een verandering van levensstijl.  Verander je hele mindset en daarmee dus je hele leven. Zo verklein je de kans op een terugval.


Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching. Bekijk hier resultaten.