Werken, sporten, een gezin runnen en ondertussen ook een leuke vader, moeder, vriend, vriendin, zus of broer zijn…Ik begrijp het: je hebt een druk bestaan. Een verse en gezonde maaltijd bereiden? Je zou graag willen, maar daar heb je gewoonweg geen tijd voor, toch? Een excuus dat ik vaak hoor, maar wat helemaal geen excuus hoeft te zijn. Sterker nog, soms kost het opwarmen of afhalen van een ongezonde hap je meer tijd en energie dan het bereiden van een goede pasta of nasi. Echt? Ja echt! In dit artikel geef ik je graag een aantal praktische tips die je helpen gezond te blijven eten. Ook wanneer je heel druk bent!

Tip 1: kies voor simpel, snel en gezond

Gezond eten hoeft geen uitgebreid drie gangen menu te zijn. Een lekkere nasi, boordevol groente en vezels, zet je al binnen 20 minuten op tafel. Naast nasi kun je denken aan een pasta of couscous gerecht. Maar dan wel met…

Tip 2: lekker veel groente

Tip twee: Kies voor een snel gerecht, zoals een nasi, pasta of couscous, maar dan wel met lekker veel groente. Het voordeel van veel groentesoorten: je kunt ze snel wokken of kort koken, wat weer gunstig is voor jouw eigen tijd.

Tip 3: bedenk, koop en kook!

Pak even pen en papier bij de hand en bedenk welke gerechten je lekker vindt, zodat je voor een hele week boodschappen kunt halen/bestellen en je thuis direct aan de slag kan. Het niet dagelijks hoeven nadenken over avondeten scheelt je ook heel veel tijd en energie. Tegenwoordig zijn er overigens ook veel maaltijdboxen te bestellen die voor jou een gezond recept mét benodigde ingredienten thuis bezorgen. Voor veel mensen die het druk hebben is dit ook een uitkomst.

Tip 4: gebruik je vriezer

In het kader van voedselverspilling is dit een heel goede tip, maar ook zeker in het kader van tijdmanagement;). Grotere porties  koken (wat vaak helemaal geen extra tijd kost) en deze invriezen, scheelt je later in de week weer wat tijd. Gerechten die je heel goed in kan vrienzen zijn rijstgerechten, ovenschotels, soepen en stamppot. Maar pasta saus met groenten en bijvoorbeeld gehakt en kip is ook goed in te vriezen. Je hoeft dan alleen even wat pasta of spaghetti te koken en je bent klaar!

Tip 5: prioriteiten stellen

Last but not least: vind jij het belangrijk om gezond te eten, zorg dan dat je er wat tijd voor vrij maakt. Houd rekening met afspraken en plan (hoe suf dat misschien ook klinkt) wat tijd vrij om te koken, je hoofd even leeg te maken en goed voor jezelf te zorgen door een gezonde hap op tafel te zetten.


Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.