Men spreekt vaak over snelle en langzame koolhydaten in koolhydraatland. De ene soort zou beter zijn dan de ander, wat is daarvan waar? In dit artikel bespreekt de online diëtist alles over snelle koolhydraten. Wat zijn snelle koolhydraten? In welke producten zitten ze en zijn ze slecht?

Wat zijn snelle koolhydraten?

Koolhydraten zijn namelijk dragers van energie; het lichaam breekt ze af tot de stof glucose (bloedsuiker). Deze stof komt vervolgens in je bloedbaan terecht en levert ons direct energie. Eet je producten met koolhydraten dan stijgt dus je bloedsuikerspiegel. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van het soort koolhydraten. Dit heeft te maken met de zogenoemde glycemische respons van het product dat je eet; ook wel de glycemische index (GI) genoemd. Snelle koolhydraten zorgen voor een hoge stijging en hebben daardoor een hoge glycemische index. Eet je snelle koolhydraten dan breekt het lichaam ze snel af, het wordt direct opgenomen en je krijgt snel een kick energie!⠀⠀⠀

In welke producten?

Snelle koolhydraten vind je in hoop producten, al dan niet bewerkt voor de voedingsindustrie. Vaak betekent dit dat er óf voedingsstoffen zijn uitgehaald, óf er is (geraffineerde) suiker aan toegevoegd. Denk aan producten als: frisdrank, snoep, koek, vruchtensap, witte pasta, witte rijst, witbrood of producten waar veel suiker in zit zoals hagelslag of chocoladepasta.

Zijn ze slecht voor je?

Realiseer je als eerst goed dat jouw gezondheid nooit wordt bepaald door een enkele voedingsstof of product; alle keuzes die je in het geheel maakt zijn doorslaggevend. 
Wel valt te concluderen dat producten waar snelle koolhydraten in zitten vaak producten zijn die veel energie (calorieën) bevatten (in de vorm van suiker). Dat niet alleen, ook bevatten deze producten meestal weinig belangrijke voedingsstoffen. Je lichaam heeft deze producten daardoor eigenlijk niet nodig. Daarnaast stijgt je bloedsuikerspiegel snel maar daalt het ook weer snel, waardoor je energielevel daalt en je eerder vermoeid raakt en juist weer zin krijgt in eten🤯.

PS

Wanneer je veel sport kan het soms wel nuttig zijn om producten met snelle koolhydraten te nemen.

Meer lezen over koolhydaten?
Waarom je koolhydraten niet moet schrappen
Zijn koolhydaten echt dikmakers?
Waarom je koolhydraten wél moet eten?


Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.