Op Instagram zie je menigeen het selderijsapje promoten. Het bittere sap zou namelijk je darmen zuiveren en voor velen andere kwalen goed zijn. Klinkt geweldig! Waar komt deze hype vandaan? Moeten we inderdaad met zijn allen iedere ochtend aan de selderijsap? Ik vroeg Imara Terheggen dit zaakje tot op de bodem uit te zoeken. Lees je mee?

Selderijsap, wat is het?

Zoals de naam al wel doet vermoeden bestaat selderijsap uit bleekselderij. Bleekselderij is een selderijsoort waarvan de stelen en het blad worden gegeten. Normaliter ken je deze groente waarschijnlijk uit oma’s keuken maar in dit geval worden de stelen verperst of vermalen (lees: in een sapcentrifuge) tot een prachtig groen sapje.

Wat belooft selderijsap te doen?

De hype rondom selderijsap drinken op een nuchtere maag in de ochtend is ontstaan door ‘gezondheidsgoeroe’ Anthony Williams (1).  Anthony, online ook wel bekend als ‘Medical Medium’ shockeerde zijn familie door op vierjarige leeftijd aan de eettafel te zeggen dat zijn oma longkanker had. Bij medische controle bleek dit waar te zijn. Sindsdien heeft hij zijn leven gewijd aan gezondheid en in het bijzonder dit sapje. Zonder er een oordeel over te geven, constateerde ik echter dat hij geen medische achtergrond heeft. Kijk gerust zelf op zijn website. Anthony beweert dat deze ‘superfood zou helpen bij chronische ziekten en het zou goed zijn voor je vertering. Dit alles zou te danken zijn aan de ontstekingsremmende werking die selderijsap zou hebben. Selderij zou ziekteverwekkers verhongeren en daarmee doden en vernietigen en dat zou de kans van het ontstaan van chronische ziekten verminderen.

Wat zegt de wetenschap?

Wanneer we bleekselderij nader bekijken zien we dat bleekselderij voornamelijk veel provitamine vitamine A (bètacaroteen) bevat. Het lichaam kan provitamine A zelf omzetten in vitamine A. Vitamine A heeft verschillende functies in het lichaam. Het zorgt voor een gezonde huid, draagt bij aan goed zicht bij schemer en zorgt voor een goede werking van het afweersysteem (2,3). Daarnaast bevat bleekselderij veel water maar liefst 92 gram per 100 gram selderij (4,5). Ook bevat selderij calcium, kalium en vitamine C. Maar dat doen andere (groene) groente ook, hierin is selderij geen uitblinker. Deze stoffen kun je ook zonder enige moeite via andere groente binnenkrijgen.

Flavo-wattes? 

Voorstanders van selderijsap beweren dat het goed is vanwege de antioxidanten (flavonen) die in selderijsap zitten (6). Flavonen vallen onder de groep flavonoïden, dit zijn antioxidanten. (7,8) Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. (8) Hiernaast zouden flavonen mogelijk nog andere positieve eigenschappen hebben echter is hier niet voldoende bewijs voor. Overigens komen flavonoïden in allerlei soorten groente en fruit voor dus je krijgt ze sowieso binnen als je voldoende groente en fruit eet.

Blijven doordrinken met zijn allen?

Moesten we voorheen tarwegras drinken, een jaar geleden boerenkool, vandaag de dag moeten we een selderijsapje in de ochtend wegwerken. Mogelijk moeten we over een maand weer wat anders. Zoals altijd zullen hypes en ‘wondermiddelen’ blijven komen en gaan. Vraag je mijn mening dan kun je wat mij betreft deze ‘superfood’ met een gerust hart overslaan. Ik vind namelijk niet dat één product alle credits verdient, het gaat om je gehele voedingspatroon. Al met al eten wij Nederlanders nog steeds te weinig groente en fruit. Wil je zo gezond mogelijk eten, neem dan minimaal 2 stuks fruit en 250 gram groente per dag. Focus je hier op in plaats van één enkel product. Qua voedingswaarden bevat selderijsap veelal water en provitamine A. Wil je dit binnenkrijgen hoef je hiervoor echt geen selderijsap te drinken in de ochtend. Wil jij toch de ochtend starten met dit sapje dan kan het wat mij betreft geen kwaad, verwacht echter geen wonderen. 

Wanneer heb je een gezond voedingspatroon?

Een gezond voedingspatroon betekent dat je variatie toepast op je gehele voedingspatroon en niet je focust legt op één product of zoals in dit geval een sapje. Het kwalijke hiervan is dat je op deze manier kan denken ‘gezond’ bezig te zijn terwijl er juist op andere terreinen meer winst is te behalen die van belangrijkere aard zijn. Er zijn zoveel voedingsstoffen; eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vitamines (13 maar liefst), mineralen, spoorelementen en bioactieve stoffen. Al deze stoffen hebben een specifieke functie in het lichaam, dus effect op je fysieke / geestelijke gezondheid en het ontstaan en voorkomen van ziekten. Een gezond voedingspatroon betekent dat er samenhang is tussen al de bovengenoemde voedingsstoffen omdat ze met elkaar samenwerken om tot een goed resultaat te komen. Een losse voedingsstof of product op zichzelf is niet toereikend voor je gezondheid. Het is het geheel samen dat het verschil maakt.

Volg je Jonathan al op instagram of facebook?

Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.


Bronnen

1. Celery Juice. Medical Medium. http://www.medicalmedium.com/blog/celery-juice
2. Vitamine A. Voedingscentrum. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a.aspx
3. Vitamine A. Vitamine-info. https://vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-a/
4. Eetmeter
5. Nevo-online RIVM.
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4070292/
7. Flavonoïden. Voedingscentrum. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/flavonoiden.aspx
8. Voedingscentrum. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx