Barbecuen is hartstikke gezellig, leuk en natuurlijk fijn vanwege het lekkere eten. Toch kan dit lastig zijn als je bijvoorbeeld wilt afvallen. De online diëtist heeft weer een aantal tips voor je, zodat je toch gezellig kunt gaan barbecuen zonder schuld gevoel.

Tip 1: Maak ‘lichte’ gerechten de basis

Bij barbecuen denk je al gauw aan veel vlees, vis, stokbrood en veel saus. En ohja, lekkere alcoholische drankjes. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet de standaard te zijn. Sterker nog, tegenwoordig is het denk ik veel normaler om juist vaker te kiezen voor ‘lichte’ gerechten tijdens een bbq. Maak een lekkere (maaltijd)salade  zodat je niet enkel vlees / stokbrood en sauzen hoeft te eten. Kies voor goede groenten en geef die de ‘hoofdrol’ en zie een lekker stukje vlees of vis als aanvulling, in plaats van de basis. Hetzelfde geldt eigenlijk voor alcohol. Zorg voor een lekker fris drankje op tafel, bijvoorbeeld een mooie karaf gevuld met verse munt, citroen en watermeloen. Ziet er nog gezellig uit ook. Daarnaast kun je dan prima een glas wijn, een biertje of iets anders drinken.

Tip 2: Hanteer de 80% regel

De 80% regel betekent simpel gezegd dat je wat minder eet en is daarmee een mooie aanvulling op tip 1 hierboven. Het gaat erom dat je een inschatting maakt en probeert op die 80% te komen. Eet niet tot je vol zit, maar tot je geen trek meer hebt. Je hele maag hoeft echt niet gevuld te worden. Stel jezelf ook regelmatig de vraag: eet ik nu omdat ik écht honger heb of is het trek? Heb je trek, dan is het wellicht verstandiger om te stoppen zodat je de 80% haalt.

Tip 3: Zeg soms ook gewoon nee!

Een laatste aanvulling op bovenstaande tips: Zeg soms gewoon nee. Nog een glaasje wijn? Nog een stuk vlees? Nog een portie stokbrood? Wat extra saus? Nee dankjewel, is ook een antwoord. Je hoeft echt niet alles te eten. Genieten en gezelligheid zit hem ook in andere facetten. Wil je resultaat behalen zorg dan voor de balans.

Tip 4: Pas op met sauzen en alcohol 

Sausjes en alcohol kunnen tijdens een bbq echte dikmakers zijn. Soms kan een eetlepel saus al gauw 100 kcal bevatten. Heel lekker dat dippen en smeren, maar niet heel goed voor de lijn dus. Onlangs schreef ik dit artikel over het zelf maken van sausjes. Deze zijn een stuk gezonder en stiekem ook veel lekkerder dan alle kant en klare varianten. En dat geldt eigenlijk ook voor alcohol: In dit artikel vind je 5 alcoholische drankjes met weinig calorieen.

Tip 5: Eet van te voren voldoende

Door de dag zelf al goed te ontbijten en te lunchen voorkom je enorme honger op het eind van de dag. Kies bijvoorbeeld bewust voor wat extra eiwitten en vezels tijdens je ontbijt/lunch, want die geven je een langer verzadigd gevoel.


Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching. Bekijk hier resultaten.