Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep, een surrealistische werkelijkheid kunnen we wel zeggen. Het kabinet neemt op dit moment verregaande – en terechte – maatregelen om er alles aan te doen om dit virus de kop in te drukken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft ons hier tips wat we kunnen doen. Als online diëtist deel ik graag nog wat tips wat je op het gebied van voeding kunt doen. Gezond eten is nu zo ontzettend belangrijk, de kracht van voeding is enorm!

Tip 1: groente en fruit

Deze productengroepen staan met volle overtuiging op nummer 1. Groente en fruit leveren o.a. vitamine C en deze vitamine is nodig voor het in standhouden van een goede weerstand. Wees NIET bescheiden met groente en fruit. Verhoog jouw inname door vaker groente te nemen tussendoor óf een extra portie bij de avondmaaltijd, neem minimaal 2 á 3 stuks fruit per dag, los óf maak bijvoorbeeld een lekkere (groene) smoothie. Klik hier voor tips om meer groente binnen te krijgen, en hier om meer fruit binnen te krijgen.

Tip 2: ga voor volkoren

Door voor volkoren producten te gaan profiteer je van veel voedingsstoffen zoals vitamines en voedingsvezels. Vooral die vezels zijn essentieel voor een goede weerstand. Ze zorgen voor goede darmwerking en lager risico op ziekten zoals darmkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 en ze geven een verzadigend gevoel. Kies dus voor volkorenbrood, pasta, zilvervliesrijst, volkoren beschuit/crackers, Brinta (volkoren graankorrels), volkoren wraps, volkoren muesli, tarwezemelen etc. En smeer trouwens ook halvarine op je brood, daar zit namelijk vitamine A in wat ook weer goed is voor onze weerstand.

Tip 3: handje noten

Noten zitten vol goede voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, maar in dit geval is vooral vitamine E een welkome gast. Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel en daardoor belangrijk voor een goede weerstand. Wees lekker creatief en neem dagelijks één handje ongezouten noten per dag. Zo uit het vuistje of bijvoorbeeld door de yoghurt. Voorbeelden van noten zijn bijvoorbeeld: walnoten, cashewnoten, amandelen, paranoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten en pistachenoten. Of neem gerust een lepeltje pindakaas!

Tip 4: eiwitten

Eiwitten fungeren als fundament voor de opbouw van cellen en celstructuren en voor de groei en onderhoud van spiermassa en dus ook weerstand. Bovendien zijn ze een belangrijk bestanddeel van hormonen, enzymen en neurotransmitters. Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong bevatten de meeste eiwitten. Denk aan vlees, (vette) vis, melk, kaas en eieren. Maar plantaardig voedsel kan ons lichaam ook genoeg eiwitten geven. Voorbeelden van eiwitrijke plantaardige voedingsmiddelen zijn: vleesvervangers (tempeh, tahoe, tofu, seitan, vegetarische burgers of gehakt), zuivelvervangers (op basis van bijvoorbeeld soja), bonen, peulvruchten, noten en zaden. Lees hier hoe je voldoende eiwitten binnenkrijgt. 

Tip 5: voldoende vocht

Water is zo belangrijk omdat het veel functies vervult in het lichaam. Het dient als bouwstof, als transportvloeistof en oplosmiddel en het zorgt ervoor dat het lichaam op de juiste lichaamstemperatuur blijft. Ook fungeert water als een bouwsteen van cellen en is de ruimte tussen cellen ermee gevuld. Verder dient water als smeermiddel bij de samentrekking van spieren en het vervoert voedingsstoffen, hormonen, vitamines, mineralen en afvalstoffen. Per dag hebben we ongeveer 2,5 liter vocht nodig. Via voedsel krijgen we zo’n 0,5 liter binnen, vooral uit groente en fruit. Naast deze hoeveelheid vocht moeten we dus ongeveer 1,5 à 2 liter tot ons nemen door te drinken. Dit komt neer op ongeveer 8 glazen (200 ml) water, thee, koffie of andere dranken.

De kracht van voeding is groot, zorg goed voor jezelf!

Specifieke vragen?

Stuur jouw vraag naar info@jonathanklaassen.nl

Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.