Gezond eten en afvallen gaat niet alleen om eten zelf, maar vooral om de aandacht die je rondom de maaltijden aan eten besteedt. Denk aan: boodschappen doen, voorbereiding en koken. Hoe je dát organiseert bepaalt in grote mate of je gezonde en bewuste keuzes maakt. Daarom deelt de online diëtist wat handige tips om slim boodschappen te doen. Succes!

Tip 1: maak een weekmenu

Voordat je naar de supermarkt holt, is het raadzaam eerst in alle rust een planning te maken. Bekijk wat er allemaal in huis is, en wat je daarvan kunt maken (lees: voedselverspilling). Daarna kun je mooi bedenken wat je die week wilt gaan eten qua hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten), tussendoortjes én of je jezelf die week iets lekkers gunt. Waarom heeft dit allemaal zin? Een goed weekmenu geeft rust, je hoeft namelijk niet elke keer te bedenken wat je moet eten. Dat scheelt (mentale) energie én de kans op overeten wordt kleiner. Klik hier voor recepten.

Tip 2: voedzame producten (duh!)

Een inkopertje van de bovenste plank, maar ik ben en blijf een online diëtist. Oké, komt de lijst waar je uit kunt kiezen: groente en fruit, volkorenbrood en broodproducten, pasta, couscous en zilvervliesrijst, magere of halfvolle zuivel of zuivelvervangers, noten en zaden en varieer met vlees, vis, peulvruchten, eieren en vleesvervangers.

Tip 3: Boodschappen doen

Ga boodschappen doen en het liefst voor de hele week of althans voor een aantal dagen. Ook dit is wederom een inkopertje, maar het werkt écht goed en scheelt tijd. Het helpt overigens goed om ‘boodschappen doen’ elke week in je agenda te zetten. Beschouw het als een taak net als werken. Zie boodschappen doen – op een slimme manier – als onderdeel van een gezond voedingspatroon. Deze lijst met gezonde snacks kun je overigens goed gebruiken!

Tip 4: vergeet de vriezer niet!

Je kunt namelijk verse producten – zoals brood, groente, fruit, vlees en vis – aanzienlijk verlengen en je hebt altijd wat in huis. Je kunt bijna alles in de vriezer kwijt overigens, behalve producten waar veel water in zit, zoals sla en komkommer bijvoorbeeld.

  • Groente: 1 jaar
  • Brood: 1 maand
  • Fruit: 8 tot 12 maanden
  • Vis: 3 tot 6 maanden
  • Kip en kalkoen: 3 maanden
  • Vlees: 2 tot 9 maanden
  • Rijst en kliekjes: 3 maanden

Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.