Je bent hier bij de online diëtist, dus aan vettige zooi – dat zal je begrijpen – doen we niet. Alles gezond, want gezondheid hebben we hoog in het vaandel staan! In dit artikel leg ik je haarfijn uit hoe je een gezonde hamburger maakt. Zo kun je zonder schuldgevoel toch hamburgers blijven eten. Let’s Go!

Tip 1: groente als hoofdingrediënt

Bouw je een gezonde hamburger dan ligt de nadruk zeker de weten op groente. Beleg je hamburger dan ook met een flinke laag groente. Je kunt denken aan: uienringen, geraspte wortel, gegrilde groenten, kiemgroenten zoals alfalfa of tuinkers, spinazie, rucola of dunne plakjes avocado. Veel vlees en saus – bij een fastfoodburger – laten we lekker zitten. We willen immers een gezond voedingspatroon. Het voordeel van groente? Weinig in calorieën, maar rijk aan voedingsstoffen. Wees dus niet bescheiden. Bekijk hier tips hoe je meer groente binnenkrijgt.

Tip 2: ga voor voedzame producten

Laat witbrood in de kast staan en ga voor een volkoren of meergranenbroodje of neem deze broodjes – tip van de online diëtist – van No Fairytales! Geef vervolgens de voorkeur aan mager vlees, vis of gevogelte (tartaar, kabeljauwfilet, kip, kalkoen) of wees aardig voor het milieu en ga voor een vegetarische burger. En kies geen vettig sausje, maar neem humus met bijvoorbeeld salsa. Wil je graag kaas, ga dan voor 20+ of 30+ en geen 48+ kaas of ga voor wat mozzarella of feta. Op die manier krijg je minder calorieën en verzadigd vet binnen en juist dat laatste vormt een risico op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Tip 3: gezonde frieten

Bij een hamburger hoort ook een portie friet en helaas we moeten je teleurstellen, al die gefrituurde soorten zijn dan niet de beste keuze. Gelukkig zijn er tal van andere opties, zoals: Ovenfriet of wat dacht je van het maken van gezonde frietjes van zoete aardappel of pastinaak. Wil je nou toch wel echt de gebruikelijke friet? Halveer dan je portie!

Tip 4: geen dikke klodders saus

Nee, we gooien het over een andere boeg en gaan het zelf maken! Denk aan sausjes zoals: tzatziki, yoghurtsaus, tomatensalsa, pesto, humus, tahini, mangochutney of neem een heel klein toefje mayonaise of ketchup of maak een tomatensaus met een beetje chili.

Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.