Ellen

Mijn doel om een gezonder en meer stabiel eetpatroon te bereiken is gelukt.

Als kind was ik een enorme snoeper, dat had ik niet van een vreemde want vooral mijn vader kon er ook wat van! Dat leek verder geen probleem, want ik was slank en speelde veel buiten en sportte ook. Pas in mijn studententijd ging ik het effect merken van ongezonder eten; een grote chocoladereep bij de thee in een keer opeten, op stap en dan gezellig aan bier of wijntjes, onregelmatig eten…. De kilo’s die erbij kwamen vielen mee maar daar kwam mijn eerste confrontatie met het effect van een ongezond eet- en drinkpatroon op mijn lichaam. Gelukkig was daar Sonja Bakker, wiens dieet ik dan met pijn en moeite een paar weken volhield om daarna me weer op allemaal lekkers te storten. Dat hielp me dus niet en ik jojo’de maar door.

Na de geboorte van mijn eerste kind bleek dat hij ernstige reflux had. Hij huilde daardoor erg veel. En wat was er dan fijner dan toch dat pak koekjes te openen en helemaal leeg te eten, of ’s avonds als hij eindelijk sliep een glas wijn (vaker twee) te drinken. Dit werd een gewoonte waardoor er langzamerhand meer kilo’s bij kwamen. Eten en drinken werden een troost maar ook een beloning. Voor mijn gevoel hielpen ze me alle ballen in de lucht te houden en ‘verdiende’ ik de beloning na weer een dag van hard werken en zorgen. Eigenlijk heel raar, die gedachte, maar toen ik er middenin zat zag ik dat niet. Toen ik steeds vermoeider raakte (met jarenlang slechte nachten en een verstoord eetpatroon ook niet zo gek), mijn kleren niet meer paste en de weegschaal bewust al lang had genegeerd dacht ik ‘nou is het klaar’. Maar hoe ik het patroon kon doorbreken wist ik niet.

Ik ben van dieethype naar dieethype gegaan, en heb een kast vol prachtige boeken die allemaal hetzelfde beloofden; Op een gezonde en makkelijk vol te houden wijze weer slank worden, precies wat ik wilde! Maar bij geen van allen hield ik het vol. Koolhydraatarm eten, veganistisch eten, appels voor elke maaltijd nemen, noem het op en ik heb het gedaan. Langzaamaan besefte ik dat een gezond eetpatroon een leefwijze moest worden en niet een tijdelijk iets.

Precies in die periode kwam ik in aanraking met Jonathan. Na het lezen van informatie op zijn website was ik zo enthousiast dat ik me meteen aan heb gemeld. In het begin was het wennen: van alle maaltijden foto’s maken, dagelijkse contactmomenten, dat was soms best intensief en confronterend. Ik zag nu pas hoeveel ik tussendoor eigenlijk at, en dat mijn maaltijdporties eigenlijk te groot waren. Maar ik merkte ook dat ik me veel beter voelde bij een regelmatig eetpatroon, en vooral dat er geen ‘verboden’ eten of drinken bestaat, maar dat in principe alles mag als het maar met mate is. Mijn doel om een gezonder en meer stabiel eetpatroon te bereiken is gelukt.

Jonathan is een motivator die op een hele fijne manier begeleidt. Ook als ik voor mijn gevoel toch weer eens de mist in ging wist hij me op positieve wijze weer bij te sturen. Jonathan werd een begrip in ons gezin (ben je nou weer met Jonathan aan het appen 😉), zijn manier van werken was precies wat ik nodig had. Ik ben hem dankbaar voor alle inzichten die ik heb gekregen.