Renate

Renate

“Het alles mogen eten, geen goed of fout dat vind ik heerlijk, een bevrijdend gevoel”

Toen ik contact opnam met Jonathan had ik een duidelijk doel voor ogen; mijn overgewicht kwijtraken maar meer nog wilde ik een gezonde en evenwichtige relatie met eten, balans dus. Iets wat ik met elk dieet dat ik ooit volgde probeerde te bereiken en elke keer weer zonder succes, elk succes was tijdelijk.

Het is nu 5 maanden geleden dat ik aan dit avontuur begon en een avontuur dat is het! Ik sta er elke dag weer versteld van wat ik leer over mijn relatie tot eten, die een stuk ongezonder was dan ik mij realiseerde. Een ongezonde relatie met de weegschaal waar ik tot wel 10 x per dag op stond. Het getal op de weegschaal liet ik bepalen of ik at, of ik ervan kon genieten, hoe ik mij voelde en hoe ik naar mezelf keek. Mijn gewicht hield ik onder controle met sporten en diëten en na een periode van diëten, vaak extreme diëten, kwamen de eetbuien…en spijt om vervolgens het hele circus te herhalen. Je hoort het, je leest het, maar beseffen dat jij dit jezelf aandoet dat doe je niet. Waarom niet? Het is een proces dat zich geleidelijk aan ontwikkelt, je hebt het zelf niet eens in de gaten. Ik ben hier het levende bewijs van, kom er nu pas achter, tijdens de coaching. En daar ben ik ontzettend van geschrokken.

De kracht van het programma van Jonathan zit hem voor mij erin dat er geen regels zijn zoals ik gewend ben van diëten; waarbij altijd heel duidelijk is wat wel en niet mag / gezond of ongezond is. Deze keer geen “verboden” producten; en in mijn geval gaan we letten op de portiegrootte. Het alles mogen eten, geen goed of fout dat vind ik heerlijk, een bevrijdend gevoel en wat geniet ik hiervan. Ik mag alles gebruiken wat in huis is, geen speciale dingen in huis halen maar lekker koken en genieten van lekker eten in kleinere porties, een wijntje op zijn tijd, iets zoets, iets hartigs, alles mag. En neem ik iets lekkers, lees minder voedzame voeding (ongezond of slecht weiger ik te zeggen want dat klinkt zo negatief) dan geniet ik daar echt meer van. Ik neem minder en geniet meer. Prop geen zak snoep, chips, snickers gedachteloos naar binnen zonder ervan te genieten en erger nog om er daarna spijt van te hebben. Mooi voorbeeld, nu ik daarop terugkijk is de vakantie; 3 weken genieten en niets bijkomen, dit betekent dat ik inmiddels onbewust goede keuzes maak. Jonathan heeft me hier wel op moeten wijzen want toch was ik een beetje teleurgesteld; tenslotte ben ik bezig met afvallen en er was geen ons af. En dat is de kracht van Jonathan; er is geen goed of fout, ik hoef niet aan verwachtingen te voldoen, het hoeft niet perfect sterker nog juist dat is wat hij me leert er is geen perfect, er hoeft niet elke week een kilo af als “bewijs” dat ik goed bezig ben, die 3 weken dat besef ik nu daar draait het om dat is wat hij me leert; dat is balans.  Terwijl ik dit schrijf besef ik dat ik stap voor stap, heel geleidelijk aan mijn ongezonde relatie die ik met eten heb opgebouwd aan het veranderen ben. Ik ben er nog niet maar ben wel al een heel eind op weg. Is het gemakkelijk? Nee. Een dieet volgen is zoveel makkelijker; dat is de regels volgen tot je je doel (lees: vooraf bepaald gewicht) bereikt hebt. Nu werk ik aan mezelf, kijk ik naar mezelf; naar mijn gedachten, mijn gedrag, ben ik eerlijk tegen mezelf en deel dit met Jonathan zodat hij mij kan voeden met wat goed is voor mijn lichaam en geest.

Het gaat met vallen en opstaan,  is behoorlijk confronterend en toch heb ik er nog geen minuut spijt van gehad. Ik haal hier zoveel meer uit dan ik voor mogelijk hield. Ik hou van koken en sta met veel liefde en plezier in de keuken, bereid elk gerecht met aandacht en nu krijgt dat gerecht ook aan tafel de aandacht die het verdient en geniet ik van elke hap.

Dankbaar dat is wat ik ben, zo ontzettend dankbaar dat Jonathan mij coacht; want hij moet een doorzetter zijn met Renate in #teamjonathanklaassen

Meer weten over Renate?
Neem hier een kijkje op haar blog en maak haar heerlijke recepten