De herfst is pas net van start gegaan, de online diëtist behoed jullie graag voor de herfstdip. Tijdens de herfst wordt het kouder, natter en eerder donker. Geregeld voelen we ons eerder ziek, minder energiek en niet helemaal in onze sas. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kan ondernemen zodat jij ook dit seizoen lekker in je vel zit.

Tip 1: zorg dat de basis staat

Voeding kan een grote bijdrage leveren aan je weerstand en daarom adviseer ik, logischerwijs, om gezond te eten, zeker in de herfst. Gezond eten betekent in mijn visie: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood of graanproducten, ongezouten noten, zuivel of zuivelvervangers, onbewerkt vlees of vleesvervangers, plantaardige oliën (onverzadigde vetten) en minimaal 1 keer per week vette vis (zalm, makreel of paling). Drink daarbij ook minimaal 1,5 á 2 liter vocht per dag zoals bijvoorbeeld koffie, thee, water of eventueel light-frisdrank als je graag iets zoets wilt.

Tip 2: bouw aan je weerstand

Naast deze ‘basis’, kun je je weerstand nog een extra boost geven door je te focussen op bepaalde voedingsmiddelen die betrokken zijn bij dit proces. Neem voldoende vitamine c, wat in groente en fruit zit, focus je op vitamine a en d, wat in halvarine, margarine en vette vis zit en geef vezels voldoende aandacht door groente, fruit, volkorenbrood en graanproducten en peulvruchten te nemen.

Tip 3: vergeet vitamine d niet

Natuurlijk, je hebt van vitamine d gehoord en je weet vast dat het onder invloed van zonlicht in de huid wordt aangemaakt. Maar het is goed om dit te blijven herhalen. Doordat de zon in de herfst minder schijnt dan in de zomer wordt er minder aangemaakt en kan er een tekort ontstaan (lees: hoeft niet). Een tekort aan vitamine d kan depressieve klachten veroorzaken en de gemoedstoestand daarmee negatieve beïnvloeden. Probeer daar een stokje voor te steken door: halvarine of margarine op brood te smeren, minimaal 1 keer per week vette vis te eten en zoveel mogelijk buiten te komen. Wil dit allemaal niet zo vlotten, gebruik dan een vitamine D-supplement.

Tip 4: beweeg en ga naar buiten!

De kracht van beweging moeten we absoluut niet onderschatten. Integendeel, beweging kan een bepalende factor zijn als het om je gemoedstoestand gaat. Beweging stimuleert de aanmaak van het stofje serotonine, dat neerslachtige buien kan voorkomen en het blije gevoel juist kan stimuleren. Een dagelijkse wandeling en regelmatig sporten (buiten en niet in een sportschool) raad ik dan ook sterk al dan niet zeer sterk aan.

Kort samenvattend:

– Zorg dat de basis staat
– Bouw aan je weerstand, eet voldoende groente en fruit
– Probeer zoveel mogelijk buiten te komen
– Vergeet vitamine d niet
– Zet jezelf in beweging!


Wil je mij als jouw persoonlijke online diëtist? Klik hier!

Wil je tips lezen om de week goed te starten? Klik dan hier!