Een smakelijk broodje gyros, zonder gyros. Daar heeft Francesca Kookt jullie even mooi in het ootje genomen! Deze keer namelijk een plantaardig variant op het broodje gyros. In vaktermen ook wel: comfortfood. De online diëtist schuift vast aan tafel. Eet lekker!

Boodschappenlijst (4 personen)

1 rode ui, in halve maantjes
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
zonnebloemolie
zout
3 paprika’s, in dunne reepjes (rood, geel, groen)
2 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 verpakking vegan Gyros (bijv. Accept Gyros van de Vegetarische Slager)
4 grote volkoren pitabroodjes
160 gr kidneybonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
75 gr maïskorrels, uit blik
2 el vegan/plantaardige mayonaise
1 el soja yoghurt (ongezoet)
3 teentjes zwarte knoflook of vervang door 1 teentje uitgeperste ‘normale’ knoflook
zwarte peper
1/4 komkommer, in dunne halve maantjes
50 gr ijsbergsla, in dunne reepjes
handje verse koriander, alleen de blaadjes

Voedingswaarden (per persoon)

346 energie (calorieën)
17 gram eiwitten
34 gram koolhydraten
12 gram vet (waarvan 2 gram verzadigd vet)
14 gram vezels

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  2. Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook 1 minuut in 1 eetlepel zonnebloemolie met een snuf zout. Voeg de paprika toe en de specerijen en bak circa 10 minuten tot de paprika zacht wordt.
  3. Bak in de tussentijd de vegan gyros in een tweede koekenpan met 1 eetlepel zonnebloemolie tot deze goudbruin is. Zet daarna het vuur uit.
  4. Maak de volkoren pitabroodjes vochtig en bak ze 5 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Voeg de gebakken gyros, kidneybonen en mais toe aan de paprika. Roer door en bak nog circa 2 minuten.
  6. Maak je knoflooksaus door de vegan mayonaise, plantaardige yoghurt en zwarte knoflook door elkaar te mengen. Roer daarvoor eerst de zwarte knoflook los in een kommetje en klop daarna met een garde of vork de mayonaise en yoghurt erdoor. Breng eventueel op smaak met zout en peper, maar als je zwarte knoflook gebruikt is dat niet nodig.
  7. Vul de pitabroodjes naar eigen inzicht met komkommer, ijsbergsla, gyrosmengsel, knoflooksaus en verse koriander en eet lekker!

vegan broodje gyros - Jonathan Klaassen online diëtist


Wil je mij als jouw persoonlijke online diëtist? Klik hier!

Wil je meer recepten zien? Klik dan hier!