Er is reeds een zoete oorlog aan de gang. Suiker krijgt er flink van langs en wordt als misdadiger neergezet. Veel adviezen worden er gegeven waarin je suiker moet weren. Suikervrij eten schreeuwt men. Veel van deze informatie is onjuist en moet genuanceerd worden. Hieronder staan 4 belangrijke punten over suiker waar je zeker iets aan hebt.

1#Suiker heb je nodig!

Zie suiker niet als boosdoener. Suiker is een vriend en dé belangrijkste brandstof voor je hersenen en centraal zenuwstelsel. Je hebt het simpelweg nodig om alles goed te laten verlopen. Zonder voldoende suiker ben je niemand. Weinig energie, je concentratievermogen is een lachertje en een goede training doen gaat je niet lukken (1-2). Zie suiker ook niet als alleen maar dat spul wat je uit de suikerpot haalt. Suiker is veel meer dan dat. Suiker komt voor in, inderdaad snoep, koek en frisdrank maar suiker zit ook in zuivel, aardappelen, graanproducten, pasta, peulvruchten en ja groente en fruit. Wist je dat? Suiker is eigenlijk een overkoepelende term voor verschillende soorten suiker afkomstig uit verschillende soorten producten (3).

2#Verschillende soorten

Suikers of koolhydraten (zo worden ze ook genoemd) worden onderverdeeld in enkelvoudige suikers of meervoudige suikers. Enkelvoudige bestaan uit één of twee moleculen en meervoudige uit meerdere. Scheikundig is dit een verschil. Voor het lichaam maakt het echter niet veel uit. Het afbreken van enkelvoudige suikers gaat wellicht iets sneller dan bij meervoudige suikers, maar uiteindelijk wordt de suiker afgebroken tot glucose (brandstof voor het lichaam) (3). Een suiker is dus een suiker en van het ene soort wordt iemand niet opeens dikker dan van het andere (4-8).

3#En suikervrij leven dan?

Suikervrij leven is niet haalbaar en daarnaast kan het ook helemaal niet. Het is een vreemde hype en mensen die dit promoten moeten wat mij betreft voor een vuurpeleton. Wil je geen suikers binnenkrijgen dan zul je een hoop producten moeten vermijden. Frisdrank, koek en snoep maar ook zuivel, fruit, groente, aardappelen, granen en peulvruchten. De eerst opgenoemde producten bevatten weliswaar niet echt veel nuttige voedingsstoffen maar laatst opgenoemde wel. Onmogelijk en je gaat voedingsstoffen missen. Wel is het een mooi streven om weinig mogelijk toegevoegde suikers binnen te krijgen. Dit zijn veelal bewerkte producten met toegevoegde suiker en die daardoor veel calorieën bevatten. Maar 100% suikervrij leven is echt heel raar.

4#Maar kan je verslaafd zijn aan suiker?

Het antwoord is nee. Heb jij ooit de drang gehad om een zak suiker in één keer leeg te eten? Nee precies. Bevindingen uit de wetenschap laten dit overigens ook niet zien. Bewijzen ontbreken simpelweg. Bij een verslaving kan je niet meer zonder de desbetreffende stof, je gebruikt grote hoeveelheden, je verlangen is niet te onderdrukken en er ontstaan lichamelijke en psychische klachten. Dat is bij suiker toch echt niet zo. Wel is het zo dat suiker erg geliefd is. We eten graag producten die zoet zijn, dat is een biologische drift maar om dat nou een verslavende stof te noemen? Dat gaat wel erg ver vind je niet? (9-11).

Bronnenlijst

  1. Whitney E, Rolfes, SR. Understanding Nutrition. Twaalfde druk. Wadsworth: Cengage Learning; 2008. Hoofdstuk 4
  2. De jong, F.M. Ons voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet. s’- Graveland; Fontaine Uitgevers BV; 2008. Hoofdstuk 2
  3. De jong, F.M. Ons voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet. s’- Graveland; Fontaine Uitgevers BV; 2008. Hoofdstuk 2
  4. Pliquett RU, Führer D. The effects of insulin on the central nervous system–focus on appetite regulation. Hormone and Metabolic Research. 2006 Beschikbaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16933179
  5. Schoeller DA. The energy balance equation: looking back and looking forward are two very different views. 2009 Beschikbaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19386028
  6. Schoeller DA, Buchholz AC. Energetics of obesity and weight control: does diet composition matter? 2005. Beschikbaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15867892
  7. Boelsma E, Brink, E.J, Stafleu, A, Hendriks, H.F.J. Measures of postprandial wellness after single intake of two protein-carbohydrate meals. 2010 Beschikbaar via: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666310000188
  8. Reid, M, Hammersley,R, Skidmore, P. Long-term dietary compensation for added sugar: effects of supplementary sucrose drinks over a 4-week period. 2007. Beschikbaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17217576
  9. Benton D. The plausibility of sugar addiction and its role in obesity and eating disorders. Clin Nutr 2010; 29: 288–303.
    10.Hebebrand J, Albayrak O, Adan R, Antel J, Dieguez C, de Jong J et al. “Eating addiction”, rather than “food addiction”, better captures addictive-like eating behaviour. Neurosci Biobehav Rev 2014; 47: 295–306.
  10. Jong JW de. Eating addiction? The nerves and fibers that control food intake. ISBN: 978-94-6228-642-9. Publisher: Utrecht University.