Er zijn zoveel diëten die ons allemaal helpen met het doel afvallen. Ik ben van mening dat het zeer onverstandig is om een dieet te volgen en ik blijf dat zovaak mogelijk zeggen. In dit artikel leg ik uit waarom.

Focus ligt niet op gedragsverandering

Of persoonlijke doelen worden behaald is afhankelijk van gewoontes. Om fysieke verandering te ondergaan moet eerst mentale verandering plaatsvinden. In de kern moet iemand ‘slechte’ gewoontes aanpakken en ‘goede’ gewoontes implementeren. Blijft iemand in oude gewoontes hangen dan zal het doel niet behaald worden. Bijna alle diëten zoomen niet in op dit essentiële aspect van het uiteindelijk resultaat. De gewoontes van de persoon in kwestie worden niet inzichtelijk gemaakt waardoor hij weinig leert van wat hij goed of fout doet. Na het volgen van een dieet is de persoon vaak binnen aanzienbare tijd weer terug bij af. Reden? Er heeft geen gedragsverandering plaatsgevonden.

Een dieet is onpersoonlijk

Het grote probleem is dat een dieet geen rekening houdt met persoonlijke eigenschappen en leefomstandigheden van de persoon in kwestie. Veel diëten geven richtlijnen of dagmenu’s maar houden geen rekening met die unieke eigenschappen. Dit alleen al is reden genoeg om geen dieet te volgen. Je weet namelijk niet of het voorgeschreven voedingspatroon aansluit op jouw behoeften. Dat je afvalt is logisch. Je eet minder dus verlies je gewicht. Moeder natuur zal altijd op deze manier blijven werken. Er bestaat geen magische werking door het nemen of vermijden van bepaalde producten.

Tekort aan voedingsstoffen

Bijna alle voedingsstoffen hebben een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dat wil zeggen dat je per dag een bepaalde hoeveelheid nodig hebt om zodoende optimaal te kunnen functioneren. Sommige diëten bevatten zo weinig calorieën dat het niet mogelijk is om aan deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. Wanneer je zo’n voedingspatroon structureel blijft volgen dan bestaat er een serieuze kans op tekorten waarbij dat consequenties heeft voor de gezondheid. De enige manier om dan toch aan bepaalde voedingsstoffen te komen is via een supplement.

Tijdelijk gewichtsverlies & verlies spiermassa

Doordat je weinig tot zeer weinig calorieën binnenkrijgt verlies je gewicht. Je verliest weliswaar in korte tijd veel gewicht alleen is dit gewicht niet alleen vetmassa, maar ook vocht en spiermassa. Men denkt dit brengt snel resultaat maar ondertussen verlies je juist datgene (spiermassa) dat je eigenlijk wilt behouden. Wil je op dat moment overigens nog meer afvallen zul je nog lager in calorieën moeten gaan en dat is in de praktijk vaak niet haalbaar. Wat je ziet is dat mensen weer drang krijgen om te eten en in oude gewoontes vervallen. Gewicht stijgt en men is weer terug bij af.

Conclusie

Diëten zoomen niet of te weinig in op het aspect gedrag. Gedrag van personen wordt niet inzichtelijk gemaakt en men weet niet wat hij of zij goed of fout doet. Juiste gewoontes worden niet aangeleerd. Daarnaast ontbreekt bij veel diëten het persoonlijke aspect en bestaat de kans op tekorten aan voedingsstoffen. Verder is het gewichtsverlies vaak van tijdelijke aard en verliest men niet alleen maar vetmassa maar ook spiermassa.


Wil je mij als coach?

Naast mijn werk als schrijver, blogger en presentator ben ik in de kern diëtist en voedingscoach. Ik begeleid mensen op verschillende terreinen. Afvallen, aankomen, specifieke gevallen of een gezondere levensstijl aanleren. Ik heb hiervoor de HBO opleiding Voeding en diëtetiek gedaan. Ik kan dus enigszins zeggen wat klopt en niet klopt over voeding. Heb je interesse? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Heb je interesse?

Stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com en vertel me wat je wilt bereiken. Als je je nummer achterlaat bel ik je even op.

Mijn werk is mijn passie?