Allen zijn wij bezig met voeding en gezondheid. Gezond zijn is immers een groot goed. Vele dieetgoeroes delen deze mening en in de geschiedenisboeken hebben talloze goeroes de revue gepasseerd. Elke goeroe predikt de waarheid in pacht te hebben en vele boeken worden geschreven om ons het heilige pad te wijzen. Maar wat moet je met een dieetgoeroe en zijn verhaal? En mag iedereen zomaar alles zeggen over de complexe wereld van voeding?

Voeding is hip

Voordat de dieetgoeroe nader wordt toegelicht is het essentieel om te beseffen dat voeding een markt is die booming is. Voeding is een sector waar simpelweg heel veel geld valt te verdienen. Zo willen wij bijvoorbeeld allemaal afvallen en de industrie speelt daar vervolgens slim op in. Ondanks het feit dat het gerechtvaardigd is om geld te verdienen is het wel goed dit vooraf in het achterhoofd te houden.

Het geloofwaardige verhaal van de dieetgoeroe

Het verhaal van de dieetgoeroe klinkt geloofwaardig. De theorie bevat aannemelijk klinkende argumentaties waardoor het tezamen een plausibel verhaal wordt. Geef deze theorie vervolgens wat semi-wetenschappelijke artikelen en het fundament staat. Tijd om de bühne op te gaan met jouw theorie! Wanneer de experts (diëtisten en voedingskundigen) zich vervolgens richten op de theorie komen zij vaak echter tot de conclusie dat er her en der behoorlijk wat aan schort. En laten dit nou vaak de ‘echte’ experts zijn.

Een cardioloog is geen diëtist

Een diëtist is een expert op het gebied van voeding en diëten. Iemand die een opleiding achter z’n kiezen heeft waarin allerlei kennis is verworven rondom het thema voeding. Een cardioloog is iemand die kennis heeft op het gebied van hart- en vaatziekten en daar expert in is. Zo heeft ieder zijn eigen expertise waarbij het in mijn ogen van belang is dat we niet in elkaars vaarwater gaan zitten. komt. Dit allemaal om de kwaliteit te waarborgen. Je ziet echter vaak dat mensen ondanks een andere expertise toch pretenderen de wijsheid in pacht te hebben op andere terreinen, bijvoorbeeld voeding. En wat zie ik? Ik zie dat er daardoor ongefundeerde uitspraken worden gedaan en mensen onjuiste informatie krijgen. En dat is ernstig.
alt

Conclusie

In de geschiedenisboeken zijn vele dieetgoeroes gekomen en gegaan om ons het heilige pad te wijzen. Dat zal overigens altijd zo blijven. Voeding is een hot item. Zowel voor ons, maar ook voor de industrie om er geld aan te verdienen. Allen zijn we opzoek naar de heilige graal. Het verhaal van de dieetgoeroe klinkt vaak aannemelijk zodat we het snel voor waar aannemen. Wanneer de ‘echte’ expert (diëtisten of voedingskundigen) de theorie langslopen, blijkt er veel aan te schorten. De hamvraag is dan ook of iedereen zomaar uitspraken mag doen zonder daarbij expert te zijn. Vele denken de wijsheid in pacht te hebben, maar weet iedereen de waarheid?

PS

Daarnaast moeten we ons ook afvragen in hoeverre de waarheid eigenlijk wel bestaat. Op het gebied van voeding is er niet één methode. Ieder mens is uniek en meerdere wegen kunnen hetzelfde doel bereiken. Echter moeten we niet steevast alles waar aannemen wat er gezegd wordt. Met argusogen de dieetgoeroe bekijken is dan ook het advies


Wil je mij als coach?

Naast mijn werk als schrijver, blogger en presentator ben ik in de kern diëtist en voedingscoach. Ik begeleid mensen op verschillende terreinen. Afvallen, aankomen, specifieke gevallen of een gezondere levensstijl aanleren. Ik heb hiervoor de HBO opleiding Voeding en diëtetiek gedaan. Ik kan dus enigszins zeggen wat klopt en niet klopt over voeding. Heb je interesse? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Heb je interesse?

Stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com en vertel me wat je wilt bereiken. Als je je nummer achterlaat bel ik je even op.

Mijn werk is mijn passie?