Wanneer je ervoor kiest om geen of minder vlees te eten, heeft dit een positieve impact op mens, dier en milieu. Op dit moment is voor de tweede keer de Nationale Week zonder Vlees aan de gang. De focus leggen op groente en fruit vindt de online diëtist een goed initiatief. We besluiten met zijn allen steeds vaker om minder vlees en vis te gaan eten of kiezen er zelfs voor om het volledig links te laten liggen. Maar wat is de reden dat iemand vegetarisch eet? Is het écht beter voor de wereld? En écht beter voor de gezondheid of mis je juist voedingsstoffen? Kortom, waarom zou je vegetariër worden?

Eerst even een onderscheid maken..

De termen worden vaak door elkaar gebruikt waardoor verwarring ontstaat. Vandaar eerst even een korte uitleg. Als we praten over vegetarisch eten (vegetarisme) dan praten we over een levenswijze of voedigspatroon waarbij iemand geen vlees en vis eet. Vegetariërs eten wél zuivel en ei. Wanneer iemand ook zuivel en ei schrapt spreken we van een veganistische levensstijl. In een volgend artikel ga ik daar dieper op in, nu focus ik me op de vegetariër (2). Binnen het vegetarisme bestaat ook de term flexitariër, een stroming die ervoor kiest om op sommige dagen geen vlees en vis te eten, kortom, een middenweg. Hoe is dit bij jou? Laat een reactie achter op facebook of op instagram

Waarom zou je vegetariër worden?

Er kunnen verschillende redenen zijn om vegetarisch te gaan eten. Natuurlijk een persoonlijke kwestie, maar redenen kunnen zijn dierenleed, milieu, gezondheid of het simpelweg niet lekker vinden (smaak). Als het gaat om dierenleed en milieu dan draag je absoluut je steentje bij als je vegetarisch eet. Daar kan ik heel duidelijk in zijn. Het is nou eenmaal zo dat dierlijke producten erg mileubelastend zijn, bij plantaardig voedsel is dat een stuk minder (3).
alt

Beter voor de gezondheid?

Of vegetarisch eten beter is, is de vraag. Praten we over dierenwelzijn en milieu dan is vegetarisch absoluut beter voor de wereld. Maar of het beter is voor jou gezondheid hangt af hoe jouw voedingspatroon is. Je moet je bedenken dat vlees en vis belangrijke voedingsstoffen bevatten zoals eiwitten, ijzer, vitamine B12 en omega 3 vetzuren. Voedingsstoffen die je lichaam echt nodig heeft en dus moet je opzoek gaan naar alternatieven om geen tekorten te krijgen. Want kies je ervoor om geen vlees en vis meer te eten, maar blijf je op dezelfde manier eten dan is de kans op tekorten groot. Iets wat ik in mijn online praktijk ook vaak terugzie (4,5)

Hoe merk je of je tekorten hebt?

Wanneer een persoon te weinig eiwit binnenkrijgt dan wordt spiermassa afgebroken (je verliest vorm en kracht), krijg je te weinig vitamine B12 en ijzer binnen dan kan bloedarmoede ontstaan en kan je last krijgen van moeheid, duizeligheid, hartkloppingen of zelfs neurologische klachten (ernstig) (5,6).Te weinig omega 3 vetzuren binnenkrijgen is vooral heel erg zonde, ze hebben namelijk een positief effect op hart- en vaatziekten en hersenen en ja dat is wetenschappelijk bewezen (8-11)
alt

Wees niet bang!

Wees niet bang voor bovenstaand stukje, nee zie het alleen als reminder. Want, mijn ervaring is toch vooral dat vegetariërs een stuk gezonder leven! Vegetariërs eten namelijk veel groente, fruit, peulvruchten en (volkoren) graanproducten. Aanmoedigen om vegetariër te worden is dan ook mijn credo, maar let wel even op deze tips van mij. Ben je vegetariër gebruik ze dan als geheugensteuntje. Ben je van plan om vegetarisch te gaan eten, ga dan met deze tips aan de slag. Heb je eventueel vragen. Stel ze dan via facebook of instagram.

Tip 1: Eiwitten
De eiwitten uit vlees en vis kan je ook uit andere bronnen halen. Focus je op eieren, zuivel, peulvruchten maar vergeet noten en zaden ook niet en zelfs zijn eiwitten te vinden in brood en graanproducten.

Tip 2: IJzer
Eet echt volkoren graanproducten, peulvruchten, (groene) groenten en noten. Daar ga je het mineraal ijzer in vinden.

Tip 3: Vitamine B12
Voor vitamine B12 kun je vinden in eieren en zuivel. Deze belangrijke vitamine komt slecht alleen voor in dierlijke producten. Neem je te weinig eieren en zuivel schaf dan echt een supplement aan.

Tip 4: Omega 3
Omega 3 zit niet alleen in vette vis, je kunt het ook vinden in lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten, raapzaadolie, soja, groene bladgroenten en het wordt ook toegevoegd in halvarine en margarine .

Tip 5: Vleesvervangers
De voedingsindustrie staat gelukkg niet stil en er zijn tal van goede vleesvervangers te vinden. Deze zijn op basis van soja (hoge eiwitkwaliteit) en daarnaast wordt er ijzer, vitamine B12 toegevoegd. De industrie staat godzijdank niet stil!
alt

Conclusie

Een vegetarisch voedingspatroon kan op verschillende vlakken echt een goede keuze zijn. Je bent sowieso beter bezig voor de wereld en daarnaast, mits je met aandacht eet, scoor je ook goed qua gezondheid. Maar nogmaals, je moet wel weten wat je doet en neem mijn tips alsjeblieft mee. Doe je dat dan ben je als vegetariër zowel goed voor de wereld als goed voor jezelf. Maar of je wel of niet vegetariër wilt worden moet je natuurlijk vooral helemaal zelf weten.


Wil je mij als online diëtist?

In april start ik met een nieuwe groep mensen. Wil je mij als online diëtist? Stuur dan een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com of stuur een whatsapp bericht naar 06-14951429 en misschien starten wij binnenkort!

Vol = Vol


Bronnenlijst

1.NPO. Focus. Waarom zou je vegetariër worden? Beschikbaar via: https://npofocus.nl/artikel/7496/waarom-zou-je-vegetarier-worden
2. Eerlijk over eten. Voedingscentrum. Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten. Beschikbaar via: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/vegetarisme-veganisme.aspx
3. Wakker dier. 10 redenen. Beschikbaar via: https://www.wakkerdier.nl/wat-kun-jij-doen/diervriendelijk-eten/geen-vlees-eten
4. De jong, F.M. Ons Voedsel. ‘S-Graveland: Fontaine Uitgevers BV; 2008. Hoofdstuk 12
5. De jong, F.M. Ons Voedsel. ‘S-Graveland: Fontaine Uitgevers BV; 2008. Hoofdstuk 13
6.Alles over vitamines, mineralen en supplementen. Eerlijk over eten, Voedingscentrum. P46-P47
7. Alles over vitamines, mineralen en supplementen. Eerlijk over eten, Voedingscentrum. P63-P66
8. De Jong, F.M. Ons Voedsel. ‘s-Graveland. Fontaine Uitgevers; 2008. P36-P37
9. Lorgeril M, et al. Mediterranean alpha-linolenic acid-rich diet in secondary prevention of coronary heart disease. Lancet. (1994)
10. Bouzan C, et al. A quantitative analysis of fish consumption and stroke risk. Am J Prev Med. (2005)
11. Mozaffarian D, et al. Fish consumption and stroke risk in elderly individuals: the cardiovascular health study. Arch Intern Med. (2005)