Normaliter vind ik het niet chic om naam en toenaam te benoemen. In dit geval zou het schijnheilig zijn wanneer ik het niet doe. Allen weten we namelijk dat de uitspraak uit de mond van ‘Powerfoodie’ Rens Kroes is komen sijpelen. Overigens lang geen oncharmante vrouw met een linker-en rechterbil die er op esthetisch vlak niet om liegen. Echter doet dat in deze kwestie niet ter zake. Beschouw dit dan ook als niet geschreven. Wat wel ter zake doet is dat ze ons adviseert om aan de klei te gaan. Klei zou namelijk als detox werken en we houden er een diepgereinigd lichaam aan over.

Klei een nieuwe superfood?

Hoewel superfoods niet bestaan, is klei dat in ieder geval zeker niet. Rens typeert klei als gezond product vanwege de mineralen die er in zitten. Ook zouden er in klei enzymen zitten die de absorptie van mineralen in ons lichaam verbeteren en tevens wordt pus, vocht en ‘negatieve straling’ uit het lichaam verwijderd. Wat met negatieve straling wordt bedoeld is voor mij overigens een raadsel. Overige stellingen die gemaakt worden zijn voor mij ook een raadsel. Wetenschappelijk bewijst ontbreekt en zonder dat bewijs
kan je het simpelweg niet verantwoorden dit te zeggen. Daarentegen is het veel aannemelijker dat klei juist toxische stoffen bevat, zoals zware metalen bijvoorbeeld én kan klei er juist voor zorgen dat de opname van mineralen wordt belemmerd. Oftewel, het tegenovergestelde van wat er wordt beweerd. Klei zie ik dan ook niet als detox dat ons lichaam gaat reinigen.

Een detox is zinloos

Van welke stoffen moeten we ons lichaam eigenlijk reinigen? Gifstoffen? En welke zijn dat dan? En hoe weten we of we teveel gifstoffen hebben? Juist, allemaal vragen waar we geen antwoord op hebben. Daarentegen is er geen enkel wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat detoxen zinvol is. Ja, bij een alcholvergiftiging, maar daar hebben we het nu niet over. Het lichaam kan zichzelf overigens prima reinigen.

Conclusie

Hoewel Rens Kroes zowel een linker als een rechterbil heeft die op esthetisch vlak niet ondergeschikt zijn, heeft ze op het gebied van kennis rondom voeding geen kaas gegeten. Klei adviseren is zogezegd een flater van jewelste. En hoewel zij positieve effecten ziet, zie ik toch vooral veel beren op de weg waarbij schadelijke effecten op de loer liggen. Ook heb ik een broertje dood aan detoxen. Vooral omdat omdat we organen hebben die prima kunnen reinigen en omdat elk wetenschappelijk bewijs ontbreekt dat een detox zinvol is. Kortom, laat klei lekker in de grond zitten waar het thuis hoort.