Nederland is een echt zuivelland en sinds mensenheugenis consumeren we zuivelproducten. De schappen in de supermarkt staan er dan ook vol mee en dat roept bij ons de vraag op – welke keuze kan jij het beste maken op het gebied van zuivel? De online diëtist zocht het voor je uit en deelt in dit artikel zijn bevindingen. Lees en leer er van!

Hoe gezond is zuivel?
Dat zuivel kan bijdragen aan je gezondheid is een ding dat vast staat. Na het doorpluizen van de wetenschappelijke literatuur is er één ding dat als een paal
boven staat namelijk: zuivel verkleint het risico op darmkanker en ook kan zuivel de kans verkleinen op diabetes type 2. Daarnaast speelt het mineraal calcium, dat te vinden is in melk een belangrijke rol. Calcium draagt namelijk bij aan de botontwikkeling en daarmee het voorkomen van botontkalking. Dan zijn er nog de verzadigde vetten, deze vind je in de volle melkproducten. Verzadigde vetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten maar gelukkig zijn er dankzij de voedingsindustrie tal van andere mogelijkheden te vinden in het schap. Kies je bijvoorbeeld voor magere of halfvolle producten, dan bevatten deze weinig tot geen verzadigde vetten. Zo zie je dat de voedingsindustrie in ons voordeel kan werken.

Voel je niet verplicht melk te drinken

Voel je overigens niet verplicht om zuivel te nemen, er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Een goede zuivelvervanger is: sojamelk. Soja heeft namelijk een hoge eiwitkwaliteit en bevat daardoor essentiële aminozuren. Hierdoor kan sojamelk worden gezien als belangrijke zuivelvervanger en is het geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Hoe zit het met de voedingstoffen in zuivel?
Wanneer we praten over zuivelproducten dan wil dit zeggen dat dit producten zijn die van melk zijn gemaakt. En wanneer je melk onder de loep neemt levert melk veel belangrijke voedingsstoffen op. Naast eiwitten, vetten en koolhydraten bevat melk een scala aan andere voedingsstoffen: B-vitamine, zoals B2, B6 en B12, en mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Vitamine A en D komen uitsluitend voor in volle melk. Al deze verschillende nutriënten maken melk een product met een hoge nutriëntdichtheid. Melk kan een goede bijdrage leveren aan het behalen van de totale hoeveelheid voedingsstoffen die je op een dag nodig hebt.

Melk
Melk vind je in verschillende soorten en maten. Het verschil zit hem hier in het vetgehalte van de melk. Je hebt magere, halfvolle en volle melk. Volle melk bevat de meeste (verzadigde) vetten en daardoor de meeste calorieën, halfvolle en magere minder. Magere en halfvolle melk heeft de voorkeur wanneer je wilt letten op je gezondheid en gewicht. En ook karnemelk is een mooie optie! Dit betekent niet dat je geen volle melk echter, neem dit bij uitzondering. Althans, dat zou het advies van de online diëtist zijn

Kwark
Kwark is een verse kaas dat wordt gemaakt van melk. Ook hier zit het verschil in soort weer in het vetgehalte van de melk waarvan de kwark is gemaakt. De voorkeur ligt hier ook weer bij magere, halfvolle varianten. Ook is Optimel kwark (magere kwark met zoetstof) een goede keuze. De volle variant, hoe lekker ook is rijk aan vetten en dan hoofdzakelijk verzadigd. Kies ook hier weer de volle variant bij uitzondering als je dit belangrijk vindt.

Yoghurt
Yoghurt vind je in verschillen soorten voornamelijk in het koelvak. Yoghurt dankt zijn zure smaak aan de melkzuurbacteriën die deels melksuiker (lactose) omzetten in melkzuur. Yoghurt is dus een zuur product dat gemaakt wordt van melk. Doordat het gemaakt wordt van melk, je raadt het al, bevat het dus veel vet en in eerste instantie bestaat dit vet voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetten en daardoor dus ook veel calorieën. Gelukkig is de voedingsindustrie in staat om deze producten te bewerken (standaardiseren) tot een product zonder of weinig vetten. Hierdoor ontstaan de varianten; magere en halfvolle yoghurt. Ook dit zijn weer goede keuzes wanneer je wilt letten op je gezondheid. En ik herhaal het graag nog een keer, volle varianten alleen bij uitzondering. Ook de vruchtenyoghurt (lees: veel suiker) kan je beter bij uitzondering nemen. Optimel yoghurt (magere yoghurt gezoet met zoetstof) is daarentegen wel een prima keuze. Varieer je binnen deze magere varianten dan ben jij goed bezig voor je gezondheid!

Skyr
Mogelijk heb je dit product al eens in de schappen zien staan. Skyr is een IJslandse yoghurt die zijn weg heeft gevonden in het koelvak. Vergelijk je het met magere yoghurt dan bevat het een stuk meer eiwitten en ook iets meer calorieën. De naturel versie is een prima optie, je krijgt hiermee veel eiwitten binnen. De varianten met een smaakje bevatten meer calorieën en hier adviseert de diëtist dan ook; liever bij uitzondering.

PS
Als (online) diëtist is het mijn taak om met de feiten op tafel te komen. De persoon maakt zelf de keuze wat hij of zij met deze informatie doet. Of jij wel of geen melk nuttigt is iets wat je zelf moet beslissen. Het is belangrijk om te vermelden dat ik in dit artikel heb gekeken naar het effect van melk op de gezondheid en niet ben ingegaan op dierenwelzijn en duurzaamheid.

Wil je meer lezen over plantaardige eiwitten? Klik dan hier.
Wil je meer lezen over melk? Klik dan hier.

Samenvattend
– Zuivelproducten zijn gemaakt van melk.
– Melk bevat eiwitten, vetten en koolhydraten.
– Melk bevat ook vitamines, mineralen en vocht.
– Melk is een product met veel voedingsstoffen.
– Een goede melkvervanger is: sojamelk.
– Volle melk bevat verzadigd vet.
– Verzadigde vetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten.
– Magere- en halfvolle melk bevatten weinig tot geen verzadigde vetten.